
Następnie do mąki z solą i cukrem dodaj jajko, żółtka oraz wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.

Odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, miskę nakryj ściereczką. Ciasto powinno rosnąć około półtorej godziny.
Gdy ciasto urosło, podziel je na mniejsze części, a potem formuj z nich kule. Ciasto powinno być gładkie, by nie popękało w trakcie pieczenia. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dać do pączków nadzienie.

Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Nie zapomnij przykryć. Odczekaj godzinę.

Pączki piecz w 180 st. C przez ok. 15 minut, aż zrobią się rumiane. Udekoruj, gdy ostygną. Smacznego.