Kto może liczyć na pieniądze? O tym zadecyduje punktacja. - Minimalna liczba punktów, które trzeba uzyskać żeby kwalifikować się do otrzymania pomocy, w przypadku zakładów przetwórczych wynosi 6,5 pkt. - informuje ARiMR.
Punkty będą przyznawane m.in. za:
- przynależność do grupy lub organizacji producentów rolnych ich związków czy zrzeszeń,
- działalność pod szyldem spółdzielni,
- ochronę środowiska naturalnego,
- uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości
- działalność na terenach objętych bezrobociem
- przetwarzanie produktów ekologicznych
O dofinansowanie mogli starać się zakłady, które postawiły na przetwórstwo rolno-spożywcze, ale i przedsiębiorstwa zajmujące się wprowadzaniem do obiegu artykułów spożywczych.
Finansowe wsparcie zostanie udzielone w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój" należącego do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. Na pomoc przeznaczono 693 mln euro.
Maksymalnie wsparcie wyniesie 50 proc. Wysokość pomocy, jaką można otrzymać w całym okresie realizacji PROW 2014 - 2020, jest uzależniona od tego, kim jest dany beneficjent. W przypadku przedsiębiorstwa zajmującego się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych, wyniesie do 3 mln zł. Jeśli o wsparcie ubiega się przedsiębiorstwo, które jest związkiem grup producentów rolnych lub zrzeszeniem organizacji producentów, może ono liczyć maksymalnie na 15 mln zł. Z kolei 300 tys. zł to górna granica dofinansowania w przypadku rolników, domowników i małżonków rolników rozpoczynających działalność.