
Choć przygotowanie ogórków kiszonych wydaje się być prostym zadaniem, po drodze czeka nas kilka pułapek, które mogą popsuć nasze kiszonki. Już jeden błąd sprawia, że ogórki są mętne i gazują. Tymczasem można go uniknąć stosując się do pewnej zasady. Sprawdź w artykule, jak prawidłowo przyrządzić ogórki kiszone.

Mętnienie i gazowanie ogórków nie jest niczym złym - to naturalne w procesie fermentacji. Aby jednak ogórki się nie zepsuły, gaz musi znaleźć ujście. Nie można zapełniać słoików zalewą aż po samą krawędź. Gromadzący się gaz może rozszczelnić pokrywkę, a tlen doprowadzi do zepsucia kiszonek.

Inną zasadą, o której warto pamiętać, jest odpowiednie przygotowanie słoików - należy je dobrze wyparzyć oraz wysuszyć, aby pozbyć się bakterii i zmniejszyć ryzyko tworzenia się pleśni. Słoiki i pokrywki powinny być w doskonałym stanie, niedopuszczalne są pęknięcia i wyszczerbienia.

Już wiemy, aby nie lać zalewy aż po samą krawędź słoika. Warto jednak pamiętać, że zalewa musi w całości pokryć warzywa.