Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Puszysta babka piernikowa z olejem. Poznaj niezawodny przepis na pachnące ciasto cynamonem i imbirem. Zrobisz je w 20 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na święta Bożego Narodzenia warto przygotować szybką i aromatyczną babkę piernikową.
Na święta Bożego Narodzenia warto przygotować szybką i aromatyczną babkę piernikową. Getty Images/triocean/zdjęcie ilustracyjne
Szybka babka piernikowa to ciasto, które nie wymaga długiego wyrastania, ani leżakowania. Samo ciasto robi się w nieco więcej niż kwadrans, a potem trzeba uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia. Wypróbuj prosty przepis na lekką babkę piernikową.

W skrócie

Babka ucierana nie musi się kojarzyć jedynie ze świętami wielkanocnymi. W okresie bożonarodzeniowym polecam zrobić delikatną babkę piernikową. Za jej smak odpowiada połączenie roztopionego i przestudzonego masła z olejem. Znajoma gospodyni korzysta z mieszanki margaryny z masłem, którą ubija z cukrem na puszystą masę. Do babki piernikowej warto dodać własnoręcznie przygotowaną przyprawę do piernika. Kupując gotową mieszankę, zachęcam do wybierania tych bez dodatku mąki pszennej i cukru. Zobacz przepis na pyszną babkę piernikową na Boże Narodzenie.

Babka piernikowa – prosty przepis na święta

Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 125 g masła,
  • 70 g oleju rzepakowego lub 125 g margaryny,
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 10 g kakao w proszku.

Jak zrobić babkę piernikową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w garnku o grubym dnie roztopiłam masło z margaryną, cukrem trzcinowym, cukrem z prawdziwą wanilią i przyprawą do piernika. Jeśli nie używasz margaryny, to pomiń ją na tym etapie.
  2. Przestudzone masło z cukrem przelałam do misy robota kuchennego i ubijałam na puszystą masę.
  3. Powoli dodawałam po jednym jajku. Jeśli korzystasz z oleju zamiast margaryny, to dolej go w tym momencie.
  4. Masę jajeczno-maślaną ubijałam przez 5 minut. Do drugiej miski przesiałam mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
  5. Do powstałej masy dodawałam po łyżce mąki i ubijałam na niskich obrotach do połączenia składników.
  6. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub odrobiną mąki. Ciasto na babkę piernikową przelałam do foremki.
  7. Babkę piernikową piekłam w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza na środkowej półce z opcją grzania góra-dół bez termoobiegu. Można także piec babkę w 170° Celsjusza z termoobiegiem przez około 45 minut.
  8. Aby babka piernikowa była bardziej przypieczona, można ją piec przez kolejne 15 minut.

Sposób podania babki piernikowej

Domowa babka piernikowa znakomicie wygląda ozdobiona gęstą polewą czekoladową zrobioną na bazie śmietanki kremówki. Na wierzchu polewy można rozrzucić pokruszone kawałki orzechów laskowych albo orzechów włoskich. Gotowe ciasto można także posypać cukrem pudrem albo polać klasycznym lukrem cytrynowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszysta babka piernikowa z olejem. Poznaj niezawodny przepis na pachnące ciasto cynamonem i imbirem. Zrobisz je w 20 minut - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska