
Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne. Przejrzeliśmy Internet po to, by zgromadzić przepisy na potrawy wigilijne z najwyższą oceną wśród internautów. Publikujemy listę przepisów na 12 potraw wigilijnych. Jeżeli szukasz przepisu na: barszcz czerwony, karpia, Kapustę z grzybami, pierogi, śledzie, zupę grzybowa, uszka, kluski z makiem, sałatkę jarzynową, makowiec, piernik lub zupę z suszu - kliknij w naszą galerię.

Najlepsze wigilijne przepisy - barszcz czerwony z uszkami
Składniki:
2 litry wody
400 ml domowego zakwasu buraczanego
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 duża cebula
1/2 średniego pora
2 ząbki czosnku
4 suszone śliwki
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka majeranku
sól (do smaku)
sok z 1/2 cytryny (lub do smaku)
Uszka
Ciasto:
300 g mąki pszennej (2 szklanki)
150 ml wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stopionego masła
1 żółtko
Farsz:
150 g suszonych grzybów (prawdziwki)
1 duża cebula
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju
1 białko
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki bułki tartej
Barszcz czerwony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie uszek:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Wodę odlać, a grzyby zalać czystą wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć z wody. Posiekać bardzo drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, doprawić solą i cukrem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Cebulę połączyć z grzybami. Farsz doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszać z białkiem, łyżką oleju i tartą bułką. Odstawić do przegryzienia.
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robicie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i za pomocą kieliszka (np. do czerwonego wina) wykrawać koła. Nakładać farsz i lepić jak pierogi. Końce zlepiać i formować uszka. Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
2. Barszcz czerwony: Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny. Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości. Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Jeśli barszcz jest mało kwaśny - dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/barszcz-czerwony-z-uszkami-5

Najlepsze wigilijne przepisy - sałatka jarzynowa
Składniki:
3 średnie ziemniaki - 350 g
4 duże lub więcej mniejszych marchewek - 450 g
2 cieńsze pietruszki - 200 g
korzeń selera - kawałek wielkości jajka
4 duże ogórki kiszone - 200 g
malutka cebulka lub kawałek pora - 50 g
1 małe jabłko
puszka groszku konserwowego - 400 g
4 średnie jajka
4 łyżki dobrego majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
W pierwszej kolejności umyj dokładnie marchewki, korzenie pietruszki oraz kawałek selera (możesz go pominąć). Nie obieraj ich ze skórki. Tak samo ziemniaki (jeśli dodajesz je do sałatki). Warzywa umieść w garnku i gotuj pod przykryciem do miękkości. Nie gotuj ich jednak za długo, by były jędrne i nie rozpadały się w sałatce. Zazwyczaj nie gotują się dłużej niż 30 minut. Dużo zależy od grubości warzyw.
Po ugotowaniu od razu wyjmij warzywa z wody i odłóż do lekkiego przestudzenia. Obierz je ze skórki i posiekaj drobno. Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Na szybko: Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Średnie jajka nie gotują się na twardo dłużej niż dziewięć minut. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia a potem do posiekania.
W mojej sałatce zazwyczaj jest por. Odcinek około 10 cm, czyli mniej więcej 50 gramów. Biały odcinek pora szatkuję i sparz na sitku wrzątkiem. Sitko trzymam zawsze w zlewie. Przelewam pora wrzątkiem z czajniczka. Po przestudzeniu por jest już gotowy do dodania do sałatki. Zamiast pora możesz poszatkować małą cebulę lub też pominąć pora oraz cebulę.
Ogórki kiszone obierz cienko ze skóry i odetnij końce. Poszatkuj je w drobną kosteczkę. Soczyste, twarde i najlepiej lekko kwaśne jabłko obierz i wytnij całe gniazdo nasienne. Pokrój je podobnie jak ogórki. Ja daję jedno małe jabłko, ale śmiało możesz dać większe jabłko oraz więcej ogórków kiszonych.
Groszek konserwowy odcedź z zalewy i umieść w misce z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej. Dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu oraz tyle samo jogurtu naturalnego. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Dodaj pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu i jeszcze raz wszystko zamieszaj.
W razie potrzeby lub upodobań smakowych możesz dodać więcej soli i pieprzu. Pamiętaj jednak o tym, że warto dodawać przyprawy po troszeczku a następnie smakować i decydować o tym, czy jeszcze czegoś nam brakuje.
Źródło: https://aniagotuje.pl/przepis/salatka-jarzynowa

Najlepsze wigilijne przepisy - karp wigilijny
Karp wigilijny smażony – Składniki:
4 spore dzwonka karpia – ok. 840 g
2 szklanki mleka – 500 ml
1 średnia cebula – ok. 140 g
sok z 1 małej cytryny
mąka pszenna
bułka tarta
jajko
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia (lub oliwa z oliwek + zwykłe masło)
Przepis na smażonego karpia wigilijnego:
Dzwonka karpia pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą noża) oraz płetw (ucinam je nożyczkami kuchennymi). Następnie porządnie opłukać rybę pod bieżącą wodą, by pozbyć się jak najwięcej śluzu. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzwonka można pozostawić w całości lub można wyciąć kręgosłup, by powstały 2 kawałki ryby.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na dno pojemnika położyć kilka piórek cebuli, następnie ułożyć karpia, a między nim i na nim pozostałe piórka cebuli. Całość zalać dwiema szklankami zimnego mleka. Zamknąć pojemnik i schować do lodówki na całą noc (a najlepiej na całą dobę).
Następnego dnia wyciągnąć karpia z pojemnika, otrzepać z nadmiaru płynu, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić dzwonka z obu stron sokiem z cytryny. Ponownie przełożyć do czystego pojemnika, zamknąć i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć karpia, dokładnie osuszyć (można ponownie papierowymi ręcznikami). Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
Kolejno otoczyć każdy kawałek ryby w mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Wedle uznania możecie panierować karpia tylko w mące, ale ja wolę karpia zdecydowanie w wersji z chrupiącą bułką tartą.
Na patelni rozgrzać z 2-3 pełne łyżki masła klarowanego. Smażyć karpia na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, by płomień palnika nie był zbyt duży, ponieważ wtedy ryba może spalić się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowa.
Każdy usmażony kawałek karpia odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
Karpia można usmażyć wcześniej, a tuż przed kolacją wigilijną, na chwilę przed podaniem włożyć go do piekarnika nagrzanego do ok. 100°C i podgrzać (zajmuje to ok. 10-15 minut). Smacznego!
Źródło: https://kulinarneprzeboje.pl/karp-wigilijny-smazony/