
Pyszności na grilla. Zobaczcie najlepsze przepisy
Ziemniaki najlepiej najpierw podgotować. Zawinąć je w folię (każdy osobno) i piec około 20 minut (surowe 40 min.).
Przygotować dip: twarożek homogenizowany wymieszać ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem i drobno pokrojonym świeżym ogórkiem. Posolić i popieprzyć.
Następnie wystarczy już tylko posmarować połówki upieczonych ziemniaków twarożkiem.

Pyszności na grilla. Zobaczcie najlepsze przepisy
Nasza propozycja na marynatę do mięsa: wymieszać 8 łyżek octu winnego, 8 łyżek miodu, 2 posiekane cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżeczki papryki w proszku, 4 łyżeczki oregano i 125 ml oleju.
Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Marynować w tej zalewie mięso przez kilka godzin.

Pyszności na grilla. Zobaczcie najlepsze przepisy
Jaki jest idealny przepis na sos ziołowy? Należy wymieszać po łyżce posiekanego tymianku, majeranku, pietruszki. Dodać marynowany, zielony pieprz, 2 łyżki musztardy ziołowej, łyżkę octu ziołowego i 4 łyżki oleju.
Podawać do grillowanych mięs. Również greckie tzatzyki są doskonałe do kiełbasek czy kotletów z grilla.
A oto przepis na tzatzyki. Pół dużego opakowania kwaśnej śmietany wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę dobrej oliwy z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz. Na tarce zetrzeć świeży ogórek i wszystko razem wymieszać. Można także wsypać drobno pokrojony koperek.

Pyszności na grilla. Zobaczcie najlepsze przepisy
Jeśli kotlety to tylko wieprzowe. Myjemy je i osuszamy. Nacinamy w kratkę, nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem.
Następnie należy skropić je octem winnym i tak powinny poleżeć trochę w lodówce. Pieczemy na ruszcie z obu stron przez 6-8 minut.