Do stolicy Niemiec przyjechali wystawcy z wielu krajów. Na stoiskach naszego województwa są prezentowane specjały od rolników i małych producentów. W tym gronie są m.in.: Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi we Wróblach (gm. Kruszwica), która już od wielu lat stawia sobie za cel promocję ekologicznego chowu gęsi w celu uzyskanie zdrowego i wartościowego mięsa. Kruszwicką gminę reprezentuje również rodzinna manufaktura przetwórstwa rybnego OL-MAT, mająca w ofercie ryby słodkowodne w zalewie octowej. Ponadto na targach jest obecna masarnia Kwiecińskich z Bożejewiczek (gm. Żnin), zajmująca się od ponad ćwierć wieku przetwórstwem i sprzedażą wyrobów mięsnych.
W tegorocznej edycji Grune Woche bierze udział rekordowa liczba wystawców. Potwierdza to tylko opinię, że na rynku zwiększa się oferta zdrowej żywności. Zawdzięcza się to głównie wdrożeniu krótkiego łańcucha produkcji, czyli dostaw przysmaków wprost od małych producentów, dzięki czemu są najświeższe i dobrej jakości. To wydarzenie jest połączone ze Światowym Forum Żywności i Rolnictwa
- Na naszym stoisku, w ramach funkcji degustacyjnej, promujemy regionalne specjały województwa kujawsko-pomorskiego z gęsiny, między innymi pierogi, kiełbasę, smalec i czerninę - podkreśla Andrzej Klonecki, prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Warto też dodać, że kampania zachęcająca mieszkańców i koła gospodyń wiejskich, także we współdziałaniu z Instytutem Zootechniki PIB Zakładem Doświadczalnym Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (gm. Janikowo) oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu (akcja „Gęsina na św. Marcina”), organizowana 11 listopada z okazji narodowego Święta Niepodległości) przynosi efekty. Spożycie gęsiny w ciągu ostatnich lat wzrosło z 17 do 500 gramów na statystycznego Polaka. A może i więcej. Nie mamy bowiem dokładnych danych z chowu przyzagrodowego. A wiadomo, że gospodynie wiejskie do chowu kupują około 8 mln piskląt. Niewątpliwie spożycie gęsiny będzie rosło. i Głównie dlatego, że coraz więcej konsumentów stawia na zdrowe odżywianie. A gęsina, to mięso szlachetne, zawierające wiele wartościowych składników, co po tym względem stawia ją na pierwszym miejscu wśród drobiu.
