https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gęsina, że palce lizać! Gospodynie z Dobieszewic w ogólnopolskim konkursie kulinarnym

Anna Grochowina
Aby wziąć udział w konkursie, należało wysłać przepis na zupę i danie główne z wykorzystaniem mięsa drobiowego.
Aby wziąć udział w konkursie, należało wysłać przepis na zupę i danie główne z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Stowarzyszenie Innowatorów Wsi
Koło Gospodyń Wiejskich Świętojanki z Dobieszewic reprezentuje województwo kujawsko-pomorskie w ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Z mięsem drobiowym przez pokolenia". Gospodynie spotkały się z szefem kuchni Michałem Budnikiem, aby w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej opowiedzieć o tym, jak przyrządzają gęsinę.

KGW Świętojanki z Dobieszewic wysłało zgłoszenie do konkursu kulinarnego "Z mięsem drobiowym przez pokolenia". Zgłoszeń z naszego województwa było bardzo dużo. Jurorzy postanowili odwiedzić z kamerą KGW z Dobieszewic.

- Zaproponowałyśmy dania z gęsiny i Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka jako miejsce nagrania. Choć szanse na przejście do kolejnego etapu były niewielkie, to udało się nam zaimponować członkom jury. Wybrano nas jako reprezentację województwa kujawsko-pomorskiego - mówią gospodynie.

Dzięki gościnności dyrektorki Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka, pani Kamili Kłos, gospodynie od rana krzątały się po Centrum Konferencyjnym, przygotowując się do nagrania.

- I choć w samym nagraniu widać tylko dwie z nas, Alicję i Karolinę, to potrzebne i docenione czułyśmy się wszystkie. Swoją obecnością zaszczycili nas znany m.in. z "Pytania na Śniadanie” szef kuchni Michał Budnik, przedstawiciele Stowarzyszenia Innowatorów Wsi oraz ekipa filmowa. Po nagraniu znalazł się czas na wspólne biesiadowanie przy pierogach z gęsiną, pierogach z warzywami, serniku i płonącym torcie. To był bardzo dobry, pracowity, owocny i pełen humoru dzień - wspominają gospodynie z Dobieszewic.

Aby wziąć udział w konkursie, należało wysłać przepis na zupę i danie główne z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Potrawy trzeba było szczegółowo opisać i zaproponować ciekawe miejsce nagrania. - My zdecydowałyśmy się na dania z gęsiną i nagranie materiału w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, który jest twórcą i hodowcą gęsi białej kołudzkiej. Spośród nadesłanych zgłoszeń organizator wytypował po jednym z każdego województwa. Szczęśliwie trafiło na nas - mówi nam Maria Szcześniak z KGW Świętojanki z Dobieszewic.

Materiał nagrany w Kołudzie Wielkiej jest w trakcie realizacji. W połowie listopada będzie dostępny na youtube’owym kanale Stowarzyszenia Innowatorów Wsi. To idealna pora emisji nagrania z gęsiną w roli głównej, bo nie znamy lepszego pomysłu na danie serwowane 11 listopada. Zwieńczeniem całego kulinarnego projektu będzie publikacja książki z przepisami na wszystkie dania konkursowe.



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska