Od 17 do 26 stycznia 2025 r. trwa w Berlinie w Niemczech kolejna edycja, organizowanych od 1926 r., Międzynarodowych Targów Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa "Zielony Tydzień" (Internationale Grüne Woche). Wydarzenie połączone jest ze Światowym Forum Żywności i Rolnictwa. Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego reprezentuje członek zarządu województwa Dariusz Kurzawa.
Produkty z Kujawsko-Pomorskiego w Berlinie
Na stoisku naszego województwa (hala 11.2, stoisko nr 108, powierzchnia 96 metrów kwadratowych) prezentowane są produkty tradycyjne i regionalne (m.in. wysokiej jakości wyroby wędliniarskie, gęsinę i ryby), a także materiały promocyjne dotyczące walorów turystycznych, przyrodniczych i kulturowych oraz potencjału gospodarczego Kujaw i Pomorza.
Swoje produkty wystawią:
- Zakład Masarski Kwiecińscy
- Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi
- Zajazd „Przy Kominku” Katarzyna Raniszewska
- Masarnia Władysławowo R. B. A. Zawistowski
- rodzinna manufaktura przetwórstwa rybnego Ol-Mat z Kruszwicy
Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych, w Berlinie zaplanowano liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej i gospodarczej, a także zorganizowane przez ośrodki sieci Enterprise Europe bezpośrednie spotkania biznesowe. W trakcie targów odbędzie się też Światowe Forum ds. Wyżywienia i Rolnictwa, poświęcone kluczowym dla sektora spożywczego kwestiom, zorganizowane przez niemieckie federalne Ministerstwo Wyżywienia i Rolnictwa.
Tegoroczne wydatki samorządu województwa na promocję osiągnięć kujawsko-pomorskiego rolnictwa zaplanowano na poziomie 1,4 mln złotych.
Laureatki "Biwy regionów"
Swoje stoisko w Berlinie ma też Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Na stoisku KOWR swoją ofertę zaprezentuje 9 przedsiębiorców z branży spożywczej. Zwiedzający berlińskie targi będą mogli zakupić i skosztować takich polskich produktów, jak: nabiał (twarogi, sery, maślanki, kefiry), ryby i przetwory rybne (szprotki, śledzie, wątróbka z dorsza, przetwory z łososia), zupy na zakwasie (żur, chrzanówka, barszcz biały i czerwony), produkty pszczele, batony i przekąski z suszonych owoców i orzechów, suszone owoce i warzywa, owoce w czekoladzie, pierogi oraz piwa niepasteryzowane.
Każdego dnia targów na polskim stoisku narodowym będą miały miejsce degustacje i pokazy kulinarne prowadzone przez polskich szefów kuchni, którzy zaprezentują gościom zwiedzającym "Zielony Tydzień" polską kuchnię, zarówno w wydaniu tradycyjnym, jak i nowoczesnym. Dodatkowo podczas pierwszego weekendu targowego na stoisku obecne będą przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z woj. wielkopolskiego, które zwyciężyły w finale IX edycji konkursu kulinarnego dla KGW pn. „Bitwa regionów”, zorganizowanym w 2024 roku przez MRiRW i KOWR.
