Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Absynt po Kuchennych Rewolucjach [ZMIANY, OPINIE, MENU - 29.01.2018]

mw-g
Kuchenne Rewolucje zawitały do Nowego Targu, gdzie mieściła się restauracja Mauritiana. Magda Gessler przyjechała na prośbę właściciela, pana Artura. Zaczęła od zmiany nazwy i tak zamiast Mauritiany powstała restauracja Absynt. Jak się skończyły Kuchenne Rewolucje w restauracji Mauritiana w Nowym Targu?
Kuchenne Rewolucje zawitały do Nowego Targu, gdzie mieściła się restauracja Mauritiana. Magda Gessler przyjechała na prośbę właściciela, pana Artura. Zaczęła od zmiany nazwy i tak zamiast Mauritiany powstała restauracja Absynt. Jak się skończyły Kuchenne Rewolucje w restauracji Mauritiana w Nowym Targu? Kuchenne Rewolucje w restauracji Absynt (dawniej Mauritiana)
Kuchenne Rewolucje zawitały do Nowego Targu, gdzie mieściła się restauracja Mauritiana. Magda Gessler przyjechała na prośbę właściciela, pana Artura. Zaczęła od zmiany nazwy i tak zamiast Mauritiany powstała restauracja Absynt. Jak się skończyły Kuchenne Rewolucje w restauracji Mauritiana w Nowym Targu?

Mauritiana "Kuchenne Rewolucje"

Restauracja Mauritiana powstała w Nowym Targu w 2009 roku. Pan Artur po zakończeniu sportowej kariery hokeisty otworzył z pomocą rodziny restaurację. Długo szukał pomysłu na kuchnię, wystrój i nazwę. Pytał znajomych, przeszukiwał encyklopedie. Chciał, by było inaczej, oryginalnie i wyjątkowo. W ten sposób natrafił na egzotycznego skorupiaka o oryginalnej nazwie, która mu się spodobała. I tak narodziła się restauracja Muritiana w Nowym Targu.

>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<

Niestety, w Mauritianie najciekawsze jest jej wnętrze i organizowane od czasu do czasu koncerty i różne imprezy. To, co najważniejsze w restauracji, czyli karta dań jest nudne i pospolite.

Jak zamienić Mauritianę w prawdziwą restaurację? Znana restauratorka Magda Gessler tym razem będzie musiała przypomnieć niektórym, że gastronomia to nie zabawa.

Ostatnio mogliśmy obejrzeć kolejne odcinku Kuchennych Rewolucji. Między innymi spod Grudziądza. Wkrótce kolejna emisja odcinka z Torunia.

Kuchenne Rewolucje znów w regionie. Tutaj była Magda Gessler [zdjęcia]

Restauracja Mauritiana w "Kuchennych Rewolucjach"

Wymyślona przez pana Artura nazwa - Mauritiana - nie przypadła do gustu Magdzie Gessler. Zdecydowała, że Mauritiana zniknie z mapy Nowego Targu. Teraz będzie to restauracja Absynt.

Magda Gessler zmieniła też menu. Pokazową zupą w restauracji Absynt ma być żur bałkański podany z klopsikami jagnięcymi. W menu pojawiły się też jagnięcina, potrawka barania z kiełbasą jagnięcą oraz oscypek.

Kuchenne Rewolucje "Mauritiana" / "Absynt" - MENU

Mauritiana po Kuchennych Rewolucjach zmieniła się w Absynt a w menu królować miały świeże, sezonowe produkty najwyższej jakości.

Za rosół czy barszcz czerwony w restauracji Absynt (dawna Mauritiana) zapłacimy 12 zł, porcja pierogów ruskich to koszt 18 zł ale już pstrąg z warzywnymi frytkami i dipem jogurtowym kosztuje 38 zł. Na deser możemy wybrać puszysty sernik za 15 zł czy Lava cake za 18 zł.

W menu restauracji Absynt, czyli dawnej restauracji Mauritiana po Kuchennych Rewolucjach znajdziemy zaproponowany przez Magdę Gessler żuł bałkański za 16 zł, łopatkę jagnięcą za 125 zł oraz deser lodowy za 15 zł.

Kuchenne Rewolucje "Mauritiana"/Absynt" Nowy Targ - OPINIE

- Restauracja nie jest w centrum, a na uboczu. Wystrój zdecydowanie na plus! Jest ciepło, klimatycznie i smacznie! Gorąco polecam Żur Bałkański i deser lodowy - poezja. Dania główne - polędwiczki i pierś z kurczaka też bez zarzutu. Kątem oka podejrzeliśmy rytuał podawana Absynta - mega ciekawie! Zdecydowanie polecam ludziom lubiącym slow food, dobre jedzenie i klimatyczne restauracje - Viola.

- Fatalna obsługa. Prawie godzina oczekiwania na danie. Jedzenie dobre, poza starymi ziemniakami - Filip.

- Doskonałe jedzenie a dodatkowo wszystko, czego potrzeba rodzicom i dzieciom - niebanalny kącik zabaw, przewijak w toalecie i drobiazgi które sugerują ze właścicielom się chce - Katka.

- Niestety... Dania tłuste, ciężkie i przesolone - Katarzyna.

- Wnętrze ciekawe, przyjemne. Jedzenie mierne - Justyna.

Magda Gessler o „Kuchennych rewolucjach”: Mamy 67% udanych rewolucji, to wielki sukces dla całej polskiej gastronomii

Źródło:
TVN

Tłusty Czwartek 2018 - informacje, porady, zdjęcia
Ile kalorii ma pączek, a ile faworek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska