1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Lato to doskonały moment, by przygotować przetwory z...

Robisz dżemy? Być może też popełniasz ten niebezpieczny błąd

Lato to doskonały moment, by przygotować przetwory z sezonowych warzyw czy owoców. Dostępne są krajowe i latem najtańsze truskawki, maliny czy borówki. To świetny czas, aby zrobić z nich dżem, ale łatwo o błąd, który może sprawić, że nasz wysiłek pójdzie na marne, a zawartość słoika będzie nadawała się tylko do wyrzucenia.

Wskazówki dotyczące m.in. przygotowywania dżemów przygotował w poradniku Główny Inspektorat Sanitarny. Szczegóły w dalszej części ->>>


Źródło: Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego, GIS

2 z 8
Wiesz, że użycie bardzo małej ilości cukru do dżemu np. z...

Cukier to naturalny konserwant

Wiesz, że użycie bardzo małej ilości cukru do dżemu np. z truskawek, może skutkować tym, że w słoiku rozwinie się pleśń? Cukier, podobnie jak sól czy sok z cytryny, jest naturalnym konserwantem.

Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

3 z 8
Nieprawidłowości podczas przygotowywania dżemów...

Błędy podczas robienia dżemów

Nieprawidłowości podczas przygotowywania dżemów
1. Owady, ciała obce i środki chemiczne np. środki owadobójcze mogą znajdować się w owocach i na owocach.
2. Pleśnie mogą wzrastać na powierzchni dżemu, jeśli w trakcie jego przygotowania nie użyto odpowiedniej ilości cukru.
3. Opakowania brudne, uszkodzone, skorodowane, lub wykonane z materiałów niedopuszczonych do kontaktu z żywnością mogą być źródłem zanieczyszczeń środków spożywczych.

Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

4 z 8
Sposoby zapobiegania nieprawidłowościom podczas robienia...

Wskazówki - jak prawidłowo robić dżem?

Sposoby zapobiegania nieprawidłowościom podczas robienia dżemu:
1. Przebierać owoce i usuwać wszelkie ciała obce z ich powierzchni oraz odrzucać wszystkie owoce zapleśniałe.
2. Dodawać przynajmniej 6 kg cukru na każde 10 kg dżemu.
3. Do pakowania przetworów (marynaty, dżemy, konfitury itp.) stosować wieczka twist-off, które są fabrycznie nowe. Słoiki poddawać bieżącej kontroli w celu wyeliminowania uszkodzonych.

Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nocna Dycha Kopernika 2025 w Toruniu. Na mecie czekały piękne medale - zdjęcia

Nocna Dycha Kopernika 2025 w Toruniu. Na mecie czekały piękne medale - zdjęcia

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Zobacz również

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

II Ogólnopolski Festiwal Chóralny "O Złotą Kulę Atlasa" w Pałacu Lubostroń

II Ogólnopolski Festiwal Chóralny "O Złotą Kulę Atlasa" w Pałacu Lubostroń