https://pomorska.pl
reklama

Bataty - właściwości. To się dzieje z organizmem, gdy jesz słodkie ziemniaki. Te osoby nie powinny spożywać batatów

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Czy słodkie ziemniaki są zdrowe? Bataty mają wiele zalet i są pełne wartościowych składników odżywczych, które mogą poprawić zdrowie całego ciała. Bataty są smaczne i niskokaloryczne, to doskonałe źródło węglowodanów, witamin i minerałów. Eksperci wymieniają zalety i wady spożywania słodkich ziemniaków. Bataty mają dobry wpływ na nasze zdrowie, jednak nie każdy powinien sięgać po to warzywo. Sprawdź, kiedy lepiej nie jeść słodkich ziemniaków.

Spis treści

Bataty - słodkie ziemniaki - to jedne z "najczystszych" warzyw

Bataty, nazywane słodkimi ziemniakami, zyskują coraz więcej zwolenników w naszym kraju. Warzywo to jest polecane przez dietetyków - bataty są smaczne i niskokaloryczne.

To Cię teraz może zainteresować

Słodkie ziemniaki to cenione źródło węglowodanów. Bataty są bogate w potas i witaminę A i C oraz inne przeciwutleniacze. Dostarczają do organizmu także składników mineralnych, takich jak potas, wapń, sód, żelazo, fosfor oraz magnez. Zostały uznane przez ekspertów z EWG za jedne z 15 "najczystszych" warzyw, czyli takich, w których jest najmniej chemii.

Wprowadzenie batatów do jadłospisu wpłynie nie tylko korzystnie na nasze zdrowie i sylwetkę, ale pomoże w obniżeniu poziomu kortyzolu - hormonu stresu.

Bataty – czy są zdrowsze od ziemniaków?

Słodkie ziemniaki zawierają spore ilości węglowodanów pochodzących głównie ze skrobi a do tego niewiele białka oraz znikome ilości tłuszczu. Bataty są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają go dwa razy więcej niż ziemniaki. Są też pełne potasu, wapnia i magnezu.

Bataty są sycące a jednocześnie lekkostrawne i mają niski indeks glikemiczny (w zależności od sposobu przyrządzenia) - mogą więc pojawić się w diecie cukrzyków. Jeden duży batat to niecałe 200 kcal oraz około 46 g węglowodanów.

Bataty można jeść ugotowane, upieczone lub duszone ale również bez wcześniejszej obróbki termicznej - surowe bataty świetnie sprawdzą się jako składnik smoothie a także jako warzywna przekąska - jak seler naciowy czy marchewka.

Bataty - właściwości. Przy takich schorzeniach lepiej nie jeść batatów

Bataty, czyli słodkie ziemniaki mają wiele zalet, ale dietetycy wymieniają także pewne negatywne skutki uboczne ich spożywania. Mimo ich imponującego profilu odżywczego, niektórzy powinny unikać regularnego spożywania batatów. Co dzieje się z organizmem, gdy jemy bataty? Eksperci wymieniają zarówno korzyści, jak i wady jedzenia słodkich ziemniaków.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Rachunki za prąd od 1 października 2025 roku. Sprawdzamy, ile będziemy płacić

Rachunki za prąd od 1 października 2025 roku. Sprawdzamy, ile będziemy płacić

Tabela wypłat i harmonogram emerytur czerwcowych. ZUS wypłaci takie kwoty seniorom

Tabela wypłat i harmonogram emerytur czerwcowych. ZUS wypłaci takie kwoty seniorom

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska