https://pomorska.pl
reklama

Rolnictwo dachowe. Czy na szczycie budynku da się zbudować farmę? Taki trend sprawdza się m.in. w Nowym Jorku, Berlinie i Paryżu

Katarzyna Zawada
Dachowe farmy cieszą nie tylko oko, ale dają też plony w postaci warzyw, ziół i roślin.
Dachowe farmy cieszą nie tylko oko, ale dają też plony w postaci warzyw, ziół i roślin. Tomasz Hołod/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Dachy budynków od lat stanowią wyjątkowe punkty widokowe, ale czy można je wykorzystać inaczej? Wypełnić zielenią i stworzyć tam mini farmę? Okazuje się, że trend rolnictwa dachowego ma wiele korzyści i może być ciekawym sposobem na zagospodarowanie przestrzeni miejskich.

Rolnictwo dachowe rozwija się na całym świecie

Na świecie rolnictwo dachowe nie jest nowością. Produktywne dachy można znaleźć m.in. w Nowym Jorku, Paryżu, Berlinie czy Wiedniu. Bez chemii, użycia maszyn i ciężkiej pracy w polu. Ogrody cieszą nie tylko oko, ale dają też plony w postaci warzyw, ziół i roślin. W Azji w ten sposób można uzyskać także kukurydzę oraz ryż.

– Z uwagi na różną wytrzymałość oraz konstrukcję budynków, na dachach stosuje się różne metody produkcji. Mogą to być uprawy płytko-grządkowe, gdzie na odpowiednio odizolowanym i zabezpieczonym dachu umieszcza się ok. 30 cm gleby, ale mogą to być również nowoczesne metody upraw bezglebowych, jak hydroponika czy akwaponika – mówi nam Ada Górna z Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych Uniwersytetu Warszawskiego.

Polskie dachy podłożem pod farmy i ogródki?

W Polsce takie praktyki jeszcze są rzadkie, ale są możliwe. Infrastruktura miejska obfituje w wiele nowoczesnych budynków oraz tych z wielkiej płyty z płaskimi dachami. W większości są to szczyty nieużytkowane, o dużej powierzchni, co daje doskonałe podstawy do wprowadzenia rolnictwa dachowego.

To też może Cię zainteresować

– W Polsce coraz częściej mówi się o zazielenianiu dachów, co jest oczywiście bardzo obiecującym trendem. Znacznie rzadziej mówi się jednak o przeznaczeniu dachów pod uprawy, a szkoda, ponieważ właśnie takie produktywne dachy mogłyby przynieść wiele korzyści dla miejskich systemów żywnościowych – dodaje Górna.

Plusy rolnictwa dachowego

Korzyści z zagospodarowania budynków pod kątem rolniczym jest mnóstwo. Nie tylko zwiększa się powierzchnia zieleni i wpływa na ekosystem, ale również wizualnie taki trend urozmaica miejską przestrzeń. Nie bez znaczenia jest też funkcja edukacyjna.

– Mieszkańcy miast mogą na własne oczy zobaczyć, w jaki sposób produkowana jest spożywana przez nich codziennie żywność, mogą poznać organiczne metody produkcji, a także zwiększyć swoją wiedzę na temat systemu żywnościowego, którego są częścią – podsumowuje ekspert.

Rolnictwo

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska