Strączkowe wykorzystywane są do celów przemysłowych (produkcja oleju), konsumpcyjnych, paszowych czy jako nawóz zielony. Wprowadzone dopłaty sprawiają, iż powierzchnia uprawy strączkowych nad Wisłą zwiększa się.
Rośliny strączkowe były tematem spotkania w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie, gdzie referat wygłosili mgr inż. Irena Augustyńska i mgr inż. Arkadiusz Bębenista. Zajrzyjmy do ich prezentacji.
Rośliny strączkowe ryzyko
- niestabilne plony niektórych gatunków, będące następstwem wrażliwości na wiosenne przymrozki oraz brak wody w fazie kiełkowania i nalewania nasion
- wrażliwość na nadmiar wody w okresie dojrzewania, który powoduje zwiększenie strat nasion podczas zbioru
- wrażliwość tych roślin na choroby i na niedobór wody
Ceny skupu nasion roślin strączkowych w Polsce są silnie uzależnione od światowych cen śruty sojowej oraz rzepakowej.
Rośliny strączkowe ceny
Specjaliści wskazują na ich nieprzewidywalność. Ograniczeniami cenowymi są - sytuacja na światowym rynku śruty sojowej i rzepakowej; niewielka skala i wartość obrotów nasionami roślin strączkowych na rynku krajowym. Kolejna kwestia, strączkowe w Polsce pełnią na rynku paszowym funkcję produktu substytucyjnego (ich cena zmienia się pod wpływem zmian cen soi i rzepaku).
Rośliny strączkowe aktualne ceny skupu w regionie, KPODR w Minikowie
Uprawa roślin strączkowych
Sprzyjają jej wzbogacenie gleby w próchnicę i składniki pokarmowe, niższe koszty nawożenia mineralnego.
Jak podkreślają fachowcy, ważne jest zmniejszenie uzależnienia od importu wysokobiałkowych pasz roślinnych.
- Całkowite zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych nie jest możliwe ze względu na graniczne udziały tych pasz w dietach, szczególnie w mieszankach paszowych dla drobiu i młodych świń, a także ze względu na nadmierną zawartość włókna oraz substancji antyodżywczych - wskazał Arkadiusz Bębenista.

Rolnictwo
Tutaj również: W połowie lipca 2019 zboża na wielu polach nie wyglądają dobrze. Co na to monitoring suszy?
Rozwojowi uprawy w naszym kraju sprzyjają także produkcja białka pochodzenia roślinnego wolna od GMO i rosnąca oferta odmian roślin strączkowych.
Sprawdź też: Prezydent Duda podpisał ustawę. Dotyczy „oznakowania bez GMO”
W 2017 r. w gospodarstwach uprawiających analizowane rośliny strączkowe stwierdzono na ogół średnią zmienność plonowania i małą zmienność cen sprzedaży nasion tych roślin oraz bardzo dużą zmienność dochodu bez dopłat uzyskanego z 1 ha uprawy. Ryzyko produkcyjne było zatem na ogół średnie, ryzyko cenowe – małe, ale ryzyko dochodowe – bardzo duże - podsumowała Irena Augustyńska.
Źródło: Rośliny strączkowe – efektywność ich uprawy w wybranych gospodarstwach rolnych w Polsce Seminarium, IERiGŻ-PIB, 14.06.2019
Warzywa strączkowe w roli głównej:
Dzień Dobry TVN, x-news.pl