https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rośliny strączkowe - efektywność ich uprawy, ryzyko, ceny w regionie

opr. es
Lucyna Talaśka Klich
Uprawę strączkowych cechują dość duże wahania plonów i cen. Z drugiej strony, dopłaty do uprawy roślin wysokobiałkowych oraz do materiału siewnego sprawiły, że powierzchnia ich uprawy w Polsce zwiększa się. Co warto o nich wiedzieć?

Strączkowe wykorzystywane są do celów przemysłowych (produkcja oleju), konsumpcyjnych, paszowych czy jako nawóz zielony. Wprowadzone dopłaty sprawiają, iż powierzchnia uprawy strączkowych nad Wisłą zwiększa się.

Rośliny strączkowe były tematem spotkania w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie, gdzie referat wygłosili mgr inż. Irena Augustyńska i mgr inż. Arkadiusz Bębenista. Zajrzyjmy do ich prezentacji.

Rośliny strączkowe ryzyko

  • niestabilne plony niektórych gatunków, będące następstwem wrażliwości na wiosenne przymrozki oraz brak wody w fazie kiełkowania i nalewania nasion
  • wrażliwość na nadmiar wody w okresie dojrzewania, który powoduje zwiększenie strat nasion podczas zbioru
  • wrażliwość tych roślin na choroby i na niedobór wody

Ceny skupu nasion roślin strączkowych w Polsce są silnie uzależnione od światowych cen śruty sojowej oraz rzepakowej.

Rośliny strączkowe ceny

Specjaliści wskazują na ich nieprzewidywalność. Ograniczeniami cenowymi są - sytuacja na światowym rynku śruty sojowej i rzepakowej; niewielka skala i wartość obrotów nasionami roślin strączkowych na rynku krajowym. Kolejna kwestia, strączkowe w Polsce pełnią na rynku paszowym funkcję produktu substytucyjnego (ich cena zmienia się pod wpływem zmian cen soi i rzepaku).

Rośliny strączkowe aktualne ceny skupu w regionie, KPODR w Minikowie

Uprawa roślin strączkowych

Sprzyjają jej wzbogacenie gleby w próchnicę i składniki pokarmowe, niższe koszty nawożenia mineralnego.

Jak podkreślają fachowcy, ważne jest zmniejszenie uzależnienia od importu wysokobiałkowych pasz roślinnych.

- Całkowite zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych nie jest możliwe ze względu na graniczne udziały tych pasz w dietach, szczególnie w mieszankach paszowych dla drobiu i młodych świń, a także ze względu na nadmierną zawartość włókna oraz substancji antyodżywczych - wskazał Arkadiusz Bębenista.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Tutaj również: W połowie lipca 2019 zboża na wielu polach nie wyglądają dobrze. Co na to monitoring suszy?

Rozwojowi uprawy w naszym kraju sprzyjają także produkcja białka pochodzenia roślinnego wolna od GMO i rosnąca oferta odmian roślin strączkowych.

Sprawdź też: Prezydent Duda podpisał ustawę. Dotyczy „oznakowania bez GMO”

W 2017 r. w gospodarstwach uprawiających analizowane rośliny strączkowe stwierdzono na ogół średnią zmienność plonowania i małą zmienność cen sprzedaży nasion tych roślin oraz bardzo dużą zmienność dochodu bez dopłat uzyskanego z 1 ha uprawy. Ryzyko produkcyjne było zatem na ogół średnie, ryzyko cenowe – małe, ale ryzyko dochodowe – bardzo duże - podsumowała Irena Augustyńska.

Źródło: Rośliny strączkowe – efektywność ich uprawy w wybranych gospodarstwach rolnych w Polsce Seminarium, IERiGŻ-PIB, 14.06.2019

Warzywa strączkowe w roli głównej:

Dzień Dobry TVN, x-news.pl

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska