Mistrzem kulinarnym jest Zdzisław Hejna, naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta we Włocławku, który na wigilijny stół przygotowuje nie tylko dania ze śledzi, ale również lepi pierogi z kapustą i grzybami. Cenzorami kulinarnych umiejętności w rodzinie Hejnów są dzieci i dla nich tata przygotowuje na święta to, co lubią najbardziej.
Andrzej Chmielewski, dyrektor Biura Prasowego we włocławskim ratuszu, co prawda nie gotuje, ale "łupie orzechy i przygotowuje masę karmelową do ciasta". Poza tym dyrektor wziął przed świętami urlop, żeby wytrzepać dywany i posprzątać mieszkanie. Gdy zaś żona gotuje, piecze i smaży, a często robi to nocą, mąż, jak mówi, "przy niej trwa".
Włodzimierz Oborski, naczelnik Wydziału Spraw Obywatelskich, przygotowuje na świąteczny stół ciasta. Jest bowiem specjalistą od wypieków. Szczególnie ceniony jest za ciasta drożdżowe.
Józef Maziers-ki, wiceprezydent Włocławka, otwarcie przyznaje się do tego, że w ogóle nie gotuje. Ale jednak, stara się, żeby żona "miała komfort gotowania", więc trzepie dywany, obsadza choinkę, przygotowuje do smażenia karpia.
Specjalistą od karpia jest także poseł Krystian Łuczak.- Do mnie należy nie tylko zakup ryby, ale także jego filetowanie, porcjowanie, posolenie i obłożenie cebulą - wyznaje. Samo zaś smażenie poseł oddaje w bardziej wykwalifikowane ręce, czyli żonie. Krystian Łuczak twierdzi, że jest szczęściarzem, bo ma nie tylko żonę, ale jeszcze dwie córki i jest przez nie kulinarnie rozpieszczany.
W jeszcze lepszej sytuacji jest poseł Łukasz Zbonikowski, który co prawda żony jeszcze nie ma, ale ma mamę i trzy siostry. Z tego powodu, ale i dlatego, że jest ciągle zajęty, nie bierze udziału w przygotowaniu potraw na wigilijny i świąteczny stół. Zapewnia jednak, że pichcić potrafi i jego umiejętności kulinarne nie ograniczają się tylko do gotowania herbaty.
**
Rozprawa z karpiem, czyli VIP w kuchni
MAŁGORZATA GOŹDZIALSKA

W jadłodajni "U św. Antoniego" dania - nie tylko wigilijne - przygotowują fachowcy. Z ich pomocy skorzysta dziś Władysław Skrzypek, który na godz. 11.00 zaprosił na Zielony Rynek samotnych i potrzebujących pomocy włocławian. Podczas tego wigilijnego spotkania serwowane będą m.in. kapusta z grochem, barszcz czerwony, pierożki, śledzie w śmietanie. Spotkaniu towarzyszyć będą kolędy w wykonaniu zespołu "Fokus".
Świąteczne menu przygotowują głównie panie, ale nie jest to regułą. Okazuje się bowiem, że najbardziej znani i zapracowani panowie pomagają żonom w pichceniu.