Popularne powiedzenie głosi - do trzech razy sztuka. Tak było w przypadku programu, o realizację którego starało się Stowarzyszenie Młode Dęby.
- Zawsze brakowało nam trzech, czterech punktów. Udało się dopiero za trzecim razem. Za kilkanaście dni w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020 w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej, zaczynamy realizację ciekawego projektu "Smaki emocji" - informuje Agnieszka Ziółkowska, prezes stowarzyszenia.
Integracja? O to właśnie chodzi
W przedsięwzięciu uczestniczyć będzie 50-osobowa grupa z trzech sąsiadujących ze sobą sołectw z trzech różnych gmin i powiatów.
Jest to: gmina Dąbrowa (powiat mogileński), sołectwo Laski Wielkie i Nowa Wieś Pałucka (powiat żniński) oraz sołectwo Kołodziejewo (powiat inowrocławski).
- Nie chcieliśmy zamykać się tylko na gminę Dąbrowa. Zależało nam, by zrobić projekt regionalny, gdzie możliwa będzie integracja międzyregionalna i międzypokoleniowa mieszkańców sąsiadujących ze sobą Pałuk i Kujaw - dowiadujemy się.
- Odbiorcami naszych działań mają być osoby powyżej 60 roku życia oraz dzieci i młodzież w wieku od 8 do 15 lat. Pierwsza grupa będzie liczniejsza. Przewidujemy, że będzie to trzydzieści osób, kobiet i mężczyzn. Druga, mniejsza grupa, składać się będzie z młodszych uczestników - dodała nasza rozmówczyni.
Zobacz także: Śliwice. Na stole pieczone szynki i kaczki z pomarańczami
Przygotują zestawy różnych potraw
Czym więc zajmą się uczestnicy przedsięwzięcia? Projekt przyczyni się do rozwiązania problemu marginalizacji osób starszych w społeczności wiejskiej. Zostanie to zrobione poprzez aktywny udział w warsztatach kulinarnych, rękodzieła i obsługi nowoczesnych technologii informacyjnych.
- Chcemy też integrować pokolenia poprzez wzajemne uczenie się i dzielenie doświadczeniem. Efektem finalnym będzie wyszukanie jednego wspólnego, regionalnego produktu i stworzenie książki kucharskiej w wersji drukowanej i multimedialnej. Przewidujemy też konferencję, podczas której zorganizowana zostanie debata na temat roli seniorów w życiu społecznym. W związku z tym, że odbędzie się ona w grudniu, uczestnicy projektu przygotują zestaw potraw wigilijnych, a panowie zostaną zaproszeni do udziału w konkursie kulinarnym "Ludwiku do rondla" - zdradza Agnieszka Ziółkowska.
W trakcie trwania przedsięwzięcia uczestnicy zaprezentują zestawy potraw także podczas dożynek, odbywających się w ich miejscowościach.
Jesteś zainteresowany? Zgłoś się już dziś
Projekt ma być kontynuowany. W przyszłości członkowie stowarzyszenia będą starali się m.in. o to, by wspomniany wcześniej produkt kulinarny znalazł się na liście produktów regionalnych.
Osoby zainteresowane udziałem w przedsięwzięciu, powinny już teraz kontaktować się z Agnieszką Ziółkowską pod nr tel. 501 745 355. Dodajmy, że terminy spotkań nie są jeszcze wyznaczone.
- Te ustalimy dopiero po spotkaniach z uczestnikami projektu - usłyszeliśmy.
Realizacja projektu "Smaki emocji" rozpocznie się 1 maja, zakończy z końcem bieżącego roku
Czytaj e-wydanie »