https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rypin. Najsmaczniejsza impreza roku przyciągnęła 300 osób!

Ewelina Sikorska
nadesłane
Były przysmaki prosto z grilla i sałatki, które wszystkich zachwyciły. Środowiskowy Dom Samopomocy w Rypinie po raz czwarty zorganizował "Kulinariadę". Kto wypadł najlepiej?

- Impreza ma charakter plenerowego konkursu kulinarnego, rozszerzonego o występy artystyczne i zabawę plastyczną - opowiada Ewa Jasińska z Środowiskowego Domu Samopomocy w Rypinie. - Konkurs kierowany jest do osób niepełnosprawnych, zwłaszcza do uczestników środowiskowych domów samopomocy z terenu województwa kujawsko - pomorskiego. W tegorocznych zmaganiach startowało 10 drużyn. We wspólnej zabawie wzięło udział ok. 300 osób.

"Grillowanie" i "sałatka/surówka". To konkursowe kategorie. Ekipy mogły korzystać z pomocy wolontariuszy (uczniów z Rypina).

Porządek też się liczy!

Wyniki tegorocznych zmagań na terenie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji?
W kategorii grillowanie zwyciężyli zawodnicy z Warsztatu Terapii Zajęciowej "Nadzieja" w Rypinie. Kolejne miejsca zajęły - Środowiskowy Dom Samopomocy w Kowalu i Środowiskowy Dom Samopomocy w Nowej Wsi Wielkiej.
Wyróżnieni zostali uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy w Rypinie.

Kto zrobił najlepszą sałatkę? Środowiskowy Dom Samopomocy w Strzelnie. Drugie i trzecie miejsca zajęli kolejno - Środowiskowy Dom Samopomocy w Solcu Kujawskim oraz Środowiskowy Dom Samopomocy w Czarnem.

Co dokładnie oceniało jury? Smak, estetykę podania, kreatywność, oraz technikę pracy i oczywiście porządek.

Zabawa, ale i nauka

Dlaczego nasza "Kulianriada" jest wyjątkowa? - Wśród wielu imprez organizowanych dla osób niepełnosprawnych nie znaleźliśmy takich, które rozwijałyby ich umiejętności kulinarne, jakże potrzebne do samodzielnego funkcjonowania - wyjaśnia pani Ewa. - Już sam fakt , że zawodnicy pracują w grupach i rywalizują ze sobą ma charakter terapeutyczny, kształtuje w nich umiejętność współpracy i komunikowania się.
Mamy nadzieję, że konkurs ten zmotywował osoby niepełnosprawne do rozwijania umiejętności kulinarnych, a przede wszystkim był okazją do dobrej zabawy dzięki której choć na chwilę mogły zapomnieć o borykających ich na co dzień problemach.

W zrealizowaniu przedsięwzięcia pomogło dofinansowanie ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych sportu, kultury, rekreacji i turystyki osób niepełnosprawnych i pomoc sponsorów.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska