Zdaniem Mateusza Wiśniewskiego z Kruszwicy, sprzedającego od lat ryby morskie i słodkowodne na inowrocławskim targowisku, wzrasta ich spożycie. W tej grupie są też śledzie, będąca od wieków symbolem kulinarnym katolików w okresie Wielkiego Postu.
Ponadto ta ryba jest jednym z lepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka, witaminy B-12 i jodu, a także oferowana jest w przystępne cenie. Dodajmy jednak, że statystyczny Polak, jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zjada rocznie około 11-12 kg ryb i owoców morza. Jest to połowa mniej niż średnia dla tych produktów w Unii Europejskiej.
Oto ceny wynotowane 15 marca:
śledzie -9-12-15 (najdroższy filet),
halibut - 50, łosoś (filet) - 40,
flądra - 12,
panga - 20,
sola - 26,
makrela (wędzona) - 30,
karmazyn (wędzony) - 38,
dorsz (filet) - 55,
pstrąg łososiowy - 33,
lin -30,
karp - 25,
okoń - 25,
leszcz - 8-20 (najdroższa tusza),
szczupak (filet) - 35,
ubita kaczka z krwią - 60-70,
ubita gęś - 150,
brojler - 45,
jajka: kurze - 0,80-1,30, gęsie - 9,
artykuły OSM Cuiavia - jogurt naturalny 150 g - 3,17, śmietana kwaśna 180 g - 2,64, twaróg półtłusty 200 g - 3,36, kostka masła (od soboty w promocji): śmietankowe - 8,28, ekstra - 8,39,
brukselka - 8-12,
burak ćwikłowy - 3,
cebula - 3-5,
marchew - 3,
pietruszka - 8,
seler - 6,
kapusta: główka białej (kg) - 3, włoskiej - 10, kiszona - 7-10,
ogórki: do kiszenia - 24, małosolne - 30,
pieczarki - 11-12,
rzodkiewka - 3,
szczypiorek - 2,50,
ziemniaki - 2-3,
jabłka - 5, gruszki -7-8,50,
truskawki (importowane z Grecji) - 33,
borówka amerykańska - 69,
kwas chlebowy na zakwasie (litr) - 10,
bazie wierzbowe - 10-12,
koszyczki wiklinowe - 25-99.
