Jeśli chodzi o choroby przenoszone przez żywność, w ubiegłym roku salmonella odpowiadała za 22,3% przypadków. Dla porównania, w 2016 było to 11,5%.
Zaglądamy do opublikowanego 12 grudnia raportu Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
Sprawdź także:**Hamburger wołowy z... wieprzowiny. Wyniki kontroli w sklepach**
W unijnych krajach odnotowano w ciągu roku 94 530 przypadków zakażenia człowieka salmonellą. Ukrywająca się w jajkach i drobiu, Salmonella enteritidis, byłą odpowiedzialna za 59% przypadków tej choroby. Do szpitali trafiło 1 766 osób. Dziesięć zmarło.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas
Ten wzrost jest niepokojący. Musimy być czujni - apeluje Mike Catchpole, który stoi na czele zespołu badaczy ECDC.
Salmonella wywołuje stan zapalny żołądka i jelit. Najcześciej do zarażenia dochodzi przez zainfekowane jedzenie. Objawy? Ostra biegunka, wymioty, gorączka i silne bóle brzucha.
Źródło informacji: ecdc.europa.eu
Zobacz również:**Ptasia grypa krąży po Europie. Jak chronić drób w gospodarstwie?**
