Inspektorzy skontrolowali 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce. Wybierając je, sugerowali się negatywnymi wynikami z poprzednich badań. Część została zaś wylosowana.
Sprawdź także:**Drogie masło to efekt zmowy cenowej? UOKiK sprawdził Lidla, Biedronkę, Tesco, Auchan**
Jak się okazuje, zakwestionowano produkty sprzedawane w 70 punktach (41,7%). Zastrzeżenia wzbudziło 218 partii mięsa (22,7%) na 962 skontrolowanych. Najczęściej mięso było błędnie oznakowane, informuje UOKiK.
W laboratoriach wyszło na jaw, że mięso wieprzowe garmażeryjne zawierało 60% indyka. Tatar lub hamburger wołowy – wieprzowinę. Według etykiet mrożonych kiełbasek jagnięcych producent dodał konserwant E-250 (azotyn sodu). A, może się on znaleźć tylko w kiełbasie surowej białej, kiełbasie surowej metce, tatarze wołowym i golonce peklowanej. Kolejna rzecz, w kiełbasie białej znalazły się substancje dodatkowe: E-621 - wzmacniacz smaku i E-551 i E-535 - substancje przeciwzbrylające (nie można dodawać ich do białej kiełbasy).
Ponadto, opakowanie mięsa wieprzowego nie zawierało obowiązkowej informacji o kraju lub miejscu pochodzenia mięsa.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas
Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 38 decyzji: o zafałszowaniu lub niewłaściwej jakości (33 decyzje) i o wycofaniu przeterminowanego mięsa (5). Łączne kary to prawie 30 tys. złotych.
Surowe mięso i wyroby paczkowane – obowiązkowe informacje, które powinniśmy znaleźć:
- nazwa
- miejsce chowu, miejsce uboju i kod partii identyfikujący mięso
- w przypadku mięsa mielonego: nazwa „mięso ...” i nazwa/y gatunku zwierzęcia z których pochodzi, „zawartość procentowa tłuszczu poniżej...” oraz „stosunek kolagenu do białka poniżej ...”
- termin przydatności do spożycia
- ilość netto
- warunki przechowywania
- nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt
- data zamrożenia
Źródło: UOKiK
