Ekologicznie w kuchni
Coraz więcej osób łatwo przekonuje się do segregacji śmieci, ale z czasem rezygnuje, gdy zaczyna to zajmować więcej czasu. Niekiedy trzeba się poświęcić i zanieść plastik, szkło i makulaturę do oddalonych pojemników.
Proekologiczny charakter tych czynności może zostać zniweczony, gdy okaże się, że kolorowe pojemniki są permanentnie zapchane…
Sortowniki i młynki
Aby segregacja była bardziej satysfakcjonująca, projektanci akcesoriów i systemów kuchennych starają się ułatwić tę czynność Proponują coraz nowsze, inteligentniejsze systemy segregacji. W ich skład wchodzą m.in. sortowniki i młynki przeznaczone do mielenia organicznych odpadów żywnościowych.
- Sortownik odpadów to naprawdę dobre rozwiązanie - twierdzi Jarosław Matys z firmy Franke Polska - Takie urządzenie ułatwia przede wszystkim utrzymanie porządku w kuchni - znika problem kilku koszy lub worków na śmieci, a dodatkowo jeden z pojemników może służyć na przykład do przechowywania środków czystości, dzięki czemu zaoszczędzimy miejsce w szafkach, a i dostęp do nich będzie łatwiejszy.
No i te zapachy
Na rynku dostępne są różnego rodzaju sortowniki, dlatego wyboru odpowiedniego powinniśmy dokonać przede wszystkim zgodnie z naszymi potrzebami i możliwościami kuchni.
Przede wszystkich zastanówmy się ile mamy miejsca w szafce kuchennej oraz ilu i jakiej pojemności pojemników potrzebujemy. Od tego zależy, bowiem funkcjonalność urządzenia i jego dostosowanie do naszych potrzeb. Dalej możemy wybierać między różnymi opcjami otwierania, dostępne są sortowniki otwierane ręcznie, automatycznie lub wysuwane razem z frontem szafki.
Niektóre dostępne na rynku modele oferują nam jeszcze inne funkcjonalne bajery jak np. wbudowany aktywny filtr węglowy, który niweluje nieprzyjemne zapachy.