
Z tym absolutnie nie łącz czereśni
Czerwone, słodkie i soczyste - czereśnie to jedne z naszych ulubionych owoców w sezonie letnim. Sezon w pełni, właśnie ceny spadają i kilogram tych owoców można znaleźć już za 10 zł, często kosztują mniej niż truskawki. Jak każdy owoc, czereśnia ma mnóstwo witamin, ale także pułapki. Kto nie powinien jeść czereśni lub je nieco ograniczyć? Lepsze są czerwone czy żółte czereśnie? Sprawdzamy!

Czereśnie w diecie: uwaga na brzuch!
Czereśnie są niskokaloryczne, ale jednocześnie ciężkostrawne. Zbyt duża porcja owoców może powodować niestrawność oraz dolegliwości bólowe brzucha i żołądka. Nie polecamy zwłaszcza zjadać czereśni na deser po sutym obiedzie.

Czereśnie to jeden z ulubionych owoców Polaków
Osoby z problemami układu pokarmowego niekoniecznie muszą rezygnować z czereśni. Jest na to sposób: owoce należy lekko podgotować. Takie owoce nieco tracą swoich prozdrowotnych właściwości, ale za to nasz organizm łatwiej poradzi sobie z ich trawieniem.

Czereśnie przed obiadem? Lepiej nie!
Owoców nie powinno spożywać się przed mięsnym posiłkiem. Powod? Zawarte w nich związki chemiczne utrudniają trawienie białka.