Czerwone, słodkie i soczyste - czereśnie to jedne z naszych ulubionych owoców w sezonie letnim. Sezon w pełni, właśnie ceny spadają i kilogram tych owoców można znaleźć już za 10 zł, często kosztują mniej niż truskawki. Jak każdy owoc, czereśnia ma mnóstwo witamin, ale także pułapki. Kto nie powinien jeść czereśni lub je nieco ograniczyć? Sprawdź w naszym poradniku!
Kto nie może jeść czereśni? Sprawdzamy komu te owoce mogą zaszkodzić!
Czereśnie to jedne ze zdrowszych owoców na polskim bazarze. Owoce oczyszczają ciało z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Zawierają mnóstwo witamin i związków korzystnych dla naszego organizmu. A dla wielu najważniejszym atutem jest po prostu wyjątkowy smak tych owoców.
Takie witaminy i związki czereśnie dostarczają organizmowi
- potas
- fosfor
- magnez
- sodu
- węglowodany
- żelazo
- witaminy A, E, C i B6
- beta-karoten
Dlaczego warto jeść czereśnie? Powodów jest mnóstwo: mało kalorii, mało tłuszczów, idealne dla cukrzyków
Czereśnie to owoce niskokaloryczne. Szacuje się, że szklanka tych owoców zawiera 87 kcal i mniej niż gram tłuszczu. Do tego dostarczy nam około 10 procent zapotrzebowania dziennego na witaminę C. Zdaniem dietologów, właśnie taka ilość owoców dziennie jest optymalna. Co ważne, to owoce idealne dla cukrzyków, bo zawierają mało sacharozy.
Czereśnie czerwone czy żółte? Sprawdzamy które są zdrowsze. Każda z odmian ma swoje atuty!
To odwieczny dylemat miłośników tych owoców. Warto wiedzieć, że poszczególne odmiany czereśni nieco różnią się pod względem zawartości antyoksydantów. Czerwone czereśnie mają więcej polifenoli, a te związki działają one przeciwbakteryjnie, pochłaniają promieniowanie UV, likwidują przebarwienia skóry. Z kolei żółte czereśnie zawierają więcej beta-karotenu, który bardzo pozytywnie wpływa na naszą skórę.
Czy warto jest owoce? Odpowiedź jest tylko jedna
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej pięciu porcjach. Badania obserwacyjne potwierdzają korzystny wpływ owoców i warzyw na utrzymanie masy ciała i mniejszą skłonność do tycia.
