
Kto może, a kto nie powinien jeść czereśni?
Owoców w żadnym wypadku nie należy popijać wodą, to dotyczy zresztą wszystkich owoców pestkowych. Takie połączenie grozi poważnymi komplikacjami w brzuchu i jelitach, a nawet może skończyć się ostrą biegunką. Z tego samego powodu nie jemy czereśni na czczo.

Te osoby powinny ograniczać czereśnie
Na te owoce powinny uważać osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, a także zmagające się z problemami trawiennymi, zapaleniem żołądka lub trzustki.

Czereśnie czerwone czy żółte? Sprawdzamy które są zdrowsze
To odwieczny dylemat miłośników tych owoców. Warto wiedzieć, że poszczególne odmiany czereśni nieco różnią się pod względem zawartości antyoksydantów. Czerwone czereśnie mają więcej polifenoli, a te związki działają one przeciwbakteryjnie, pochłaniają promieniowanie UV, likwidują przebarwienia skóry. Z kolei żółte czereśnie zawierają więcej beta-karotenu, który bardzo pozytywnie wpływa na naszą skórę.