
Wysoki indeks glikemiczny
Dojrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny - aż 51 punktów. Dlatego nie powinny ich jeść osoby chore na cukrzycę, a także osoby będące na diecie odchudzającej.

Duża ilość potasu
Banan to bogate źródło potasu - 100 gramów tego owocu zawiera aż 360 mg tego pierwiastka. Dzienne zapotrzebowanie na potas u dorosłej osoby wynosi 2000-3000 mg. Dlatego banany nie są wskazane dla osób z wysokim poziomem potasu oraz cierpiących na choroby nerek.

Interakcja z lekami
Banany mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Zwłaszcza
inhibitory ACE oraz leki moczopędne nie powinny być łączone z bananami. Leki te podnoszą poziom potasu we krwi, a banany również zawierają sporo potasu.
Inhibitory ACE oraz leki moczopędne są stosowane m.in. w nadciśnieniu tętniczym, niewydolności serca, po zawale serca, przy zastoinowej niewydolności żylnej oraz przy cukrzycy.

Alergia na banany
Banany również mogą powodować uczulenia. U osób uczulonych na banany po ich spożyciu mogą wystąpić m.in. zaczerwienienie, pieczenie, swędzenie i obrzęk w jamie ustnej i jej okolicy.