36 produktów regionalnych zaprezentowały na wczorajszym konkursie "Od zakwasu do żurku kujawskiego" gospodynie z powiatu radziejowskiego. To dziesiąta edycja konkursu.
Kiedy sięgamy w przeszłość, próbując przywołać wspomnienia, uzmysławiamy sobie, że jednym z najlepiej zachowanych obrazów z najwcześniejszego dzieciństwa jest wspomnienie kuchni. To tam babcie i mamy wyczarowywały czasem bardzo proste potrawy, jakże bliskie dzisiaj naszemu sercu.
Przeczytaj: Tragedia pod Nakłem. W wypadku zginęła młoda kobieta! [zdjęcia]
Zachować te smaki, te tradycje, przekazać je młodym, wypromować zdrową żywność - to cel główny pomysłodawców konkursu - Powiatowej Rady KGW w Radziejowie i Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, oddziału w Zarzeczewie.
Gospodarzem spotkania były panie z KGW w Dobrem.
INFO Z POLSKI - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju.
W programie między innymi o: skandalu podczas MP w Grudziądzu, szalonym rzucie w przerwie meczu we Włocławku i wypadku z udziałem czołgu w Bydgoszczy.