Słodkie dietetyczne przekąski bez cukru i mąki. FIT ciastka i desery na diecie KETO i niskowęglowodanowej - przepisy
Ciasto szpinakowe
Składniki:
na ciasto - 200 g świeżego szpinaku, 3 jajka, 40 ml słodkiej śmietanki 30%, 120 g erytrytolu, 30 g oleju kokosowego, 150 g mąki migdałowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia: galaretka malinowa bez cukru, 150 g malin
krem (na diecie keto) - 125 g serka mascarpone, 100 g słodkiej śmietanki 30%, 1 łyżka erytrytolu zmielonego na puder
Wykonanie: szpinak miksujemy ze śmietanką. Jajka ubijamy z erytrytolem. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy oraz masę szpinakową, mąkę migdałową, proszek. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Kładziemy na wierzch maliny, zalewamy galaretką. Chłodzimy w lodówce. Dla osób na diecie keto można dodatkowo udekorować śmietaną ubitą z mascarpone