Słodkie dietetyczne przekąski bez cukru i mąki. FIT ciastka i desery na diecie KETO i niskowęglowodanowej - przepisy
Dietetyczny sernik
Składniki:
spód - 100 g mąki migdałowej, 60 g masła, 10 g kakao, 1 łyżka erytrytolu
masa - 800 g twarożku homegenizowanego lub twarogu sernikowego, 4 łyżki roztopionego masła, 6 jajek, 130 g erytrytolu, sok z jednej cytryny, łyżka mąki kokosowej, opcjonalnie wiórki kokosowe/borówki/truskawki
Wykonanie: robimy spód sernika - zagniatając wszystkie składniki na jednolitą masę. Wyklejamy nią dno formy. Podpiekamy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160°C. Formę wyciągamy z piekarnika, studzimy. Robimy masę serową: żółtka ucieramy z erytrytolem. Dodajemy stopniowo serki homogenizowane/twaróg sernikowy, sok z cytryny i mąkę kokosową. Miksujemy. Opcjonalnie możemy dodać owoce jagodowe i zmiksować lub wiórki kokosowe i wymieszać. Dodajemy ubite białka i lekko mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 160°C.