Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odc. 35 – Inowrocław. Świętujmy niepodległość, jedzmy gęsinę!

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
11 listopada Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego już po raz 11. organizuje akcję „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”. Z tej okazji zabieramy w podróż do Inowrocławia, gdzie gotujemy w szczególnym miejscu: Muzeum im. Jana Kasprowicza.

Kręte drogi do niepodległości

Nie każdy wie, jak skomplikowana jest historia powrotu ziem dzisiejszego województwa kujawsko-pomorskiego w granice odrodzonej Polski.

- Ziemie dawnego zaboru rosyjskiego, a więc okolice Włocławka stały się polskie już w 1918 roku. Inowrocław objęło powstanie wielkopolskie. Miasto było polskie praktycznie od 1919 roku. Za to Toruń i Bydgoszcz musiały czekać do 1920 roku na wejście w życie postanowień traktatu wersalskiego – opowiada w odcinku nasz kucharz i prowadzący Rafał Godziemski.

Gęsina na Święto Niepodległości

Tym razem naszej danie przygotowujemy na bazie pysznej i bardzo zdrowej gęsiny, która od lat pozostaje towarem eksportowym naszego województwa. Nawiązujemy do kuchni z pierwszych lat po odzyskaniu niepodległości.

Wszystko w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”, do udziału w której jak co roku zaprasza marszałek województwa Piotr Całbecki.

Co tym razem przygotuje Rafał Godziemski?

Flaczki z gęsi i boczniaków

  • 2 uda z gęsi
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • Mały seler
  • Boczniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Mały por
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g masła
  • 80 g mąki
  • kieliszek białego wina
  • Olej do smażenia
  • Gałka muszkatałowa
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • 100g gęstej kwaśnej śmietany

Muzeum Kasprowicza – duma Inowrocławia

W odcinku odwiedzamy ul. Królowej Jadwigi, muszlę koncertową i tężnie solankowe w Inowrocławiu. A gotujemy w szczególnym miejscu: w Muzeum im. Jana Kasprowicza, mieszczące się w w pałacu mieszczańskim z końca XIX wieku. Budynek ten pamięta burzliwe czasy, w których ważyły się losy niepodległej Polski i przynależności do niej naszego województwa.

Zapraszamy do próbowania regionalnej gęsiny i do oglądania „Smaków Kujaw i Pomorza”. W następnym odcinku odwiedzimy Włocławek.

Odcinek powstał we współpracy z:
Województwo Kujawko-Pomorskie

Organizatorem akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” jest Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska