https://pomorska.pl
reklama

Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odc. 35 – Inowrocław. Świętujmy niepodległość, jedzmy gęsinę!

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
11 listopada Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego już po raz 11. organizuje akcję „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”. Z tej okazji zabieramy w podróż do Inowrocławia, gdzie gotujemy w szczególnym miejscu: Muzeum im. Jana Kasprowicza.

Kręte drogi do niepodległości

Nie każdy wie, jak skomplikowana jest historia powrotu ziem dzisiejszego województwa kujawsko-pomorskiego w granice odrodzonej Polski.

- Ziemie dawnego zaboru rosyjskiego, a więc okolice Włocławka stały się polskie już w 1918 roku. Inowrocław objęło powstanie wielkopolskie. Miasto było polskie praktycznie od 1919 roku. Za to Toruń i Bydgoszcz musiały czekać do 1920 roku na wejście w życie postanowień traktatu wersalskiego – opowiada w odcinku nasz kucharz i prowadzący Rafał Godziemski.

Gęsina na Święto Niepodległości

Tym razem naszej danie przygotowujemy na bazie pysznej i bardzo zdrowej gęsiny, która od lat pozostaje towarem eksportowym naszego województwa. Nawiązujemy do kuchni z pierwszych lat po odzyskaniu niepodległości.

Wszystko w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”, do udziału w której jak co roku zaprasza marszałek województwa Piotr Całbecki.

Co tym razem przygotuje Rafał Godziemski?

Flaczki z gęsi i boczniaków

  • 2 uda z gęsi
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • Mały seler
  • Boczniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Mały por
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g masła
  • 80 g mąki
  • kieliszek białego wina
  • Olej do smażenia
  • Gałka muszkatałowa
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • 100g gęstej kwaśnej śmietany

Muzeum Kasprowicza – duma Inowrocławia

W odcinku odwiedzamy ul. Królowej Jadwigi, muszlę koncertową i tężnie solankowe w Inowrocławiu. A gotujemy w szczególnym miejscu: w Muzeum im. Jana Kasprowicza, mieszczące się w w pałacu mieszczańskim z końca XIX wieku. Budynek ten pamięta burzliwe czasy, w których ważyły się losy niepodległej Polski i przynależności do niej naszego województwa.

Zapraszamy do próbowania regionalnej gęsiny i do oglądania „Smaków Kujaw i Pomorza”. W następnym odcinku odwiedzimy Włocławek.

Odcinek powstał we współpracy z:
Województwo Kujawko-Pomorskie

Organizatorem akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” jest Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska