Kręte drogi do niepodległości
Nie każdy wie, jak skomplikowana jest historia powrotu ziem dzisiejszego województwa kujawsko-pomorskiego w granice odrodzonej Polski.
- Ziemie dawnego zaboru rosyjskiego, a więc okolice Włocławka stały się polskie już w 1918 roku. Inowrocław objęło powstanie wielkopolskie. Miasto było polskie praktycznie od 1919 roku. Za to Toruń i Bydgoszcz musiały czekać do 1920 roku na wejście w życie postanowień traktatu wersalskiego – opowiada w odcinku nasz kucharz i prowadzący Rafał Godziemski.
Gęsina na Święto Niepodległości
Tym razem naszej danie przygotowujemy na bazie pysznej i bardzo zdrowej gęsiny, która od lat pozostaje towarem eksportowym naszego województwa. Nawiązujemy do kuchni z pierwszych lat po odzyskaniu niepodległości.
Wszystko w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”, do udziału w której jak co roku zaprasza marszałek województwa Piotr Całbecki.
Co tym razem przygotuje Rafał Godziemski?
Flaczki z gęsi i boczniaków
- 2 uda z gęsi
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- Mały seler
- Boczniaki
- 1 korzeń pietruszki
- Mały por
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g masła
- 80 g mąki
- kieliszek białego wina
- Olej do smażenia
- Gałka muszkatałowa
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy 2 szt.
- Ziele angielskie 5 szt.
- 100g gęstej kwaśnej śmietany
Muzeum Kasprowicza – duma Inowrocławia
W odcinku odwiedzamy ul. Królowej Jadwigi, muszlę koncertową i tężnie solankowe w Inowrocławiu. A gotujemy w szczególnym miejscu: w Muzeum im. Jana Kasprowicza, mieszczące się w w pałacu mieszczańskim z końca XIX wieku. Budynek ten pamięta burzliwe czasy, w których ważyły się losy niepodległej Polski i przynależności do niej naszego województwa.
Zapraszamy do próbowania regionalnej gęsiny i do oglądania „Smaków Kujaw i Pomorza”. W następnym odcinku odwiedzimy Włocławek.
Odcinek powstał we współpracy z:
Województwo Kujawko-Pomorskie
Organizatorem akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” jest Województwo Kujawsko-Pomorskie.