Wiekowy zabytek
Stary Młyn w Grucznie był napędzany turbiną wodną do połowy XX wieku. Budynek o ścianach z pruskiego muru został zbudowany w 1888 r. przez Niemca, Hermana Pauly’ego. Do 1949 r. urządzenia napędzała w nim woda. Potem turbinę zastąpił silnik elektryczny. Młyn działał aż do 1998 r.
Dziś jest siedzibą Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły i dzięki jego staraniom został zachowany i udostępniony dla turystów. Dziś Stary Młyn można zwiedzać. Jego opiekunką jest mieszkająca w sąsiedztwie pani Justyna Ziemniewska, która pochodzi z rodziny powojennych młynarzy gruczeńskich. We wnętrzu zachowały się kompletne urządzenia.
Smaki w młynie
W najnowszym odcinku młyn służy nam jako niezwykła sceneria gotowania. Tym razem nasz kucharz przygotowuje…
Grillowane kotlecik z soczewicy i dziadkowej śląskiej (1 porcja)
- Kiełbasa Dziadkowa Śląska PROSIACZEK
- 2 Kiełbaski Grillowe PROSIACZEK
- 3 łyżki ugotowanej soczewicy
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 cebule zwykłe, 1 czerwona
- Ząbek czosnku
- Świeża kolendra
- Szczypiorek
- Czarny pieprz CYKORIA
- Sól morska CYKORIA
- Czosnek granulowany CYKORIA
- Jajko
- Ok. 2 łyżek ketchupu POLSKIE PRZETWORY
- Pomidor
- Mozzarella
- Oliwa z oliwek
- Bułka mleczna
Sos:
- Świeża mięta
- Szczypiorek
- Łyżka majonezu
- Ketchup POLSKIE PRZETWORY
Nie tylko kuchnia
- Gruczno, jak i cała Dolina Dolnej Wisły urzeka przede wszystkim piękną przyrodą. Liczne pagórki, wzniesienia i zbocza swój kształt zawdzięczają Prawiśle, która wyrzeźbiła dolinę szeroką na 5-9 kilometrów. W kolejnym odcinku odwiedzimy kilka takich miejsc – opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski szef „Memo & Wine Restaurant” w Bydgoszczy.
PARTNERZY
Prosiaczek
Polskie przetwory
Cykoria