Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - odc. 29 - Kołuda, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Udostępnij:
Ponownie jesteśmy w Kołudzie Wielkiej, która słynie – nie tylko w regionie – z gęsiny. Dziś jednak Rafał Godziemski zaproponuje autorskie danie z jagnięciny.

Skąd jagnięcina w miejscu, która słynie z hodowli Gęsi Kołudzkiej? Tutejszy Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy Zakładu Doświadczalnego - hoduje również wyjątkową odmianę owiec, z których pozyskiwana jest m.in. kolorowa cienka wełna. Z kolei pochodzące z młodych osobników mięso to rarytas serwowany na specjalne okazje. Idealnie sprawdzi się chociażby na świętowanie wypadającego w tym roku 75-lecia Instytutu.


Jagnięcina marynowana w oleju orzechowym podana z sosem pomidorowym z makaronem

  • Comber jagnięcy
  • Świeży rozmaryn
  • Liście mięty
  • Pieprz czarny grubo mielony CYKORIA
  • Papryka wędzona CYKORIA
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Szalotka
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka wędzonego masła
  • Makaron

Sos

  • Olej do smażenia
  • Szalotka
  • Marchewka
  • Ząbek czosnku
  • Pomidor
  • Sól
  • Oregano CYKORIA
  • Kmin rzymski CYKORIA
  • Świerzy rozmaryn
  • Świerzy tymianek
  • Świerze oregano
  • Pieprz czarny grubo mielony CYKORIA
  • Łyżka masła
  • Oliwki
  • Kilka łyżek sosu spaghetti POLSKIE PRZETWORY
  • Kiła łyżek białego wina

Partnerem odcinka jest:
Polskie Przetwory
Cykoria
Z.D.I.Z.P.I.B w Kołudzie Wielkiej