Tradycja jarmarków bożonarodzeniowych sięga okresu późnego średniowiecza. Pierwszy jarmark świąteczny obył się w 1310 roku w Monachium. Przez wiele lat była to tradycja znana głównie w krajach niemieckojęzycznych. Świąteczne jarmarki rozpowszechniły się w całej Europie dopiero w XX wieku. Dzisiaj swój jarmark ma niemal każde większe miasto. My odwiedzamy Bydgoszcz.
A co dobrego z tej okazji przygotuje Rafał Godziemski? Sprawdźcie koniecznie.

Kulebiak
Farsz
- Podwędzana kiełbasa z MASARNI MURZYNNO NOWAK&NOWAK
- Gruby plaster wędzonego boczku z MASARNI MURZYNNO NOWAK&NOWAK
- Olej do smażenia
- Pół cebuli
- Namoczone nużone grzyby
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego POLSKIE PRZTWORY
- Łyżeczka masła
- Kiszona kapusta PAWEKO
- Ziele angielskie CYKORIA
- Liść laurowy CYKORIA
- Pieprz czarny mielony CYKORIA
- Sól
- Filiżanka wody
Ciasto
- 10g drożdży
- 400g mąki pszennej
- 200g mąki żytniej
- 200ml wody
- Sól
- Cukier
- Zakwas chlebowy
- Jajko do posmarowania ciasta
Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Cykoria
Paweko
Masarnia Murzynno Nowak & Nowak