Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

„Smaki lata” w Nowym Jasińcu już wybrane. Lokalnych specjałów posmakujemy też w Sicienku [zdjęcia]

Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
W Nowym Jasińcu posmakować można było regionalnych potraw
W Nowym Jasińcu posmakować można było regionalnych potraw Maja Stankiewicz
Gospodarzem „Smaków lata”, cyklicznej imprezy kulinarnej w gminie Koronowo, był Nowy Jasiniec. Tegoroczna odsłona wydarzenia była wyjątkowa. Po raz pierwszy połączono ją z kulinarną Bitwą Regionów.

„Smaki lata” mają w gminie Koronowo długą tradycję. W minionych latach gości zapraszano m.in. do Witoldowa, Bytkowic, Gogolinka, Wtelna, Nowego Dworu. W tym roku na gospodarza wydarzenia wybrano Nowy Jasiniec.

Nowy Jasiniec - zabytkowa wieś

To wieś promowana w każdym przewodniku po pięknej Ziemi Koronowskiej. Dlaczego? Jest tu zamek z XIII wieku. Niestety, dziś to już tylko ruina nad jeziorem Zamkowym, która znajduje się w prywatnych rękach. Ale Nowy Jasiniec słynie też z pomnikowych drzew. Na wzgórzu zamkowym rosną okazałe dęby, które upodobał sobie niegdyś Leon Wyczółkowski. Często je malował. Obecnie zawiaduje tym gajem Nadleśnictwo Różanna.

To Cię może również zainteresować

Ale w przededniu wakacji goście zjechali do Nowego Jasińca nie po to, by podziwiać zamek czy stare drzewa będące pomnikami przyrody tzw. „Gaj Wyczółkowskiego”. Przyjechali by posmakować specjałów regionalnej kuchni serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich nie tylko z gminy Koronowo. Cieszy, że po przerwie spowodowanej pandemią znów była okazja skosztować miejscowych potraw w ramach cyklicznej imprezy „Smaki lata”.

Zawijasy z mięsa i kiełbasy

Stoiska z pysznościami prosto z domowej kuchni rozstawiono przy świetlicy wiejskiej w Nowym Jasińcu. W ofercie m.in. „zawijasy z mięsa i kiełbasy”. To wskazanie tegorocznych smaków. Nie zabrakło jednak i innych potraw, a także występów artystycznych. Popis dali „Wesołe gospodynie” i kapela „Koronowiacy”. Na scenie pojawiły się także zespoły działające przy Gminnym Ośrodku Kultury w Koronowie: „Ananasy” i „Replika Nowa”. Organizatorzy wydarzenia nie zapomnieli o najmłodszych. Proponowano im. m.in. konkursy z nagrodami, pokaz pierwszej pomocy, były też inne atrakcje.

Jury nie miało łatwego zadania. Posmakować musiało wszystkich dań. Ostatecznie smakiem lata została rolada z kaczki z żurawiną przygotowana przez panie z KGW Glinki. Gratulujemy! Drugie miejsce dla KGW Okole Stopka, trzecie dla KGW Stary Dwór. Jury wyróżniło dania przygotowane przez panie z KGW w Tryszczynie i Mąkowarsku.

Z kolei zwycięzcą konkursu sportowo-rekreacyjnego, który także zorganizowano w Nowym Jasińcu, zostało KGW Okole – Stopka.

- To ono będzie gospodarzem kolejnego spotkania z cyklu „Samki lata”, które odbędzie się za rok – informują przedstawiciele gminy.

Na podium także KGW Tryszczyn i Więzowno.

Bitwę regionów wygrał Morzewiec

Ale w Nowym Jasińcu w tym roku nie tylko wybierano „Smaki lata”. Przeprowadzono też eliminacje do VII edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. W etapie powiatowym w Nowym Jasińcu rywalizowały panie z powiatów: bydgoskiego i żnińskiego. Bitwę wygrało KGW Morzewiec (gmina Koronowo). Jurorzy docenili ich zawijasy z mięsem. Nagrodą czek na 1000 zł i awans do etapu wojewódzkiego konkursu. - Nasi górą – skomentowano ten fakt w Koronowie.

Drugie miejsce wywalczyło KGW w Mąkowarsku za pyzy z mięsem. Trzecia nagroda pojechała do gminy Rogowo w pow. żnińskim. Laureatem - KGW w Gościeszynie.

„Smaki lata” w gminie Koronowo to pierwsza, ale nie ostatnia impreza kulinarna w pow. bydgoskim zaplanowana w czerwcu br. Na kolejną wybrać się można do Sicienka. W sobotę 25 czerwca w parku przy ul. Bydgoskiej rozpocznie się o godz. 11 Jarmark Produktów Lokalnych połączony z festiwalem kulinarnym „Smaki Trzech Dolin”. To druga odsłona tego wydarzenia.

To Cię może również zainteresować

Rok temu do oceny zgłoszono 34 potrawy. Wyzwanie podjęły głównie gospodynie z powiatów: bydgoskiego i nakielskiego. Jak będzie w tym roku? Przekonamy się już za kilka dni. Jarmark w Sicienku potrwa w sobotę do godz. 18. W programie m.in. degustacje potraw, konkurs picia soków na czas, a także pokaz kulinarny „Od szparaga do rabarbaru” w wykonaniu Dariusza Gibasa, szefa kuchni karczmy Rzym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska