
BISKUPIN. "Smaki w przeszłości"
Wędrówka w czasie pozwoli poznać smaki wielu epok i kultur od "kuchni" mezolitycznych łowców i neolitycznych pierwszych rolników, przez kuchnię celtycką, grecką, rzymską i średniowieczną aż po kuchnię staropolską chłopską, szlachecką i dworską. Wiele ciekawych informacji poznać można na wystawie "Nie tylko mięsem człowiek żył przez wieki" prezentowanej w pawilonie muzealnym.

BISKUPIN. "Smaki w przeszłości"
- W ostatnich latach w naszym kraju odbyło się już wiele imprez kulinarnych, ale nigdy i nigdzie nie można było zobaczyć w jednym miejscu, jak człowiek zdobywał żywność i jak przygotowywał ją w różnych epokach, poczynając od najstarszych, gdy jeszcze z trudem zdobywał pożywienie polując na zwierzynę i zbierając różnorodne owoce i zioła, niemal po czasy obecne - mówi Anna Grossman - pracownik naukowy muzeum w Biskupinie.

BISKUPIN. "Smaki w przeszłości"
Convivum - kraina dawnych smaków