Z europejskich sklepów zostały wycofane niektóre opakowania mrożonych warzyw. Powód? Mogą zawierać bakterię Listeria monocytogenes.
Niebezpieczna bakteria - do połowy sierpnia - doprowadziła do śmierci przynajmniej dziewięć osób, podała Europejska Agencja Standardów Żywności. Wystąpiła w pięciu europejskich krajach (nie odnotowano jej w Polsce). Bakterie zostały wykryte w mrożonkach wyprodukowanych przez węgierską firmę w latach 2016-2018.
Tutaj również:**Ardanowski: - Praca rolników musi być opłacalna. Nie mogą dostawać groszy [wywiad]**
Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą. Wyjątkowo niebezpieczna dla osób o obniżonej odporności, seniorów, kobiet w ciąży i niemowląt. Jeśli chodzi o najmłodszych, może wywołać niewydolność oddechową, a niekiedy nawet zapalenie opon mózgowych.
Większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, trzeba ugotować przed spożyciem. Obowiązkowo!
Główny Inspektor Sanitarny uczula, że dotyczy to też sytuacji, gdy warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. "Żywność należy zawsze przygotowywać zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu", czytamy w oficjalnym komunikacie GIS.
Źródło: Główny Inspektor Sanitarny