Pomaga przy anemii, zaś niektórzy uważają, że jest najlepszym naturalnym środkiem wytwarzającym czerwone ciałka krwi i poprawiającym obraz krwi. Poleca się go w niskim ciśnieniu krwi, chorobach serca, słabym krążeniu, niskiej aktywności organizmu. Poza tym łagodzi dolegliwości skórne i wynikające ze złej przemiany materii. Stosuje się go przy wypryskach i łuszczycy, Wskazuje wybitne właściwości antyrakowe, powinien być doceniony w każdej postaci w profilaktyce antynowotworowej.
Nie zaleca się go przy cukrzycy, gdyż zwłaszcza odmiany bardziej słodkie podnoszą poziom cukru.
Sporządzając soki latem, można używać korzeni oraz niewielkich ilości świeżych liści. Sokom z nich przypisuje się właściwości oczyszczające organizm.
Najprostsza kuracja polega na przyjmowaniu dwa razy dziennie około 1/5 do 2/5 szklanki soku przed jedzeniem. Można też wypijać pół szklanki soku z buraczków kiszonych.
W medycynie ludowej sok ze świeżych buraczków, zmieszany z miodem w równych częściach, wykorzystywano w leczeniu nadciśnienia. Przy katarze pomocne bywa wkraplanie do nosa 2-3 kropel soku, trzy razy dziennie. Najlepiej działa sok przefermentowany. Sok zaleca się jako środek wykrztuśny przy kaszlu. Jest bardzo dobrym lekiem czyszczącym drogi oddechowe przy zapaleniu oskrzeli. W takich przypadkach daje się go w ilości 4-5 łyżeczek.
Soki z boćwiny, ale też liści buraków z łodygami, są mało używane, tymczasem mają też wiele cennych zalet: dostarczają, potasu, wapnia, fosforu, chloru, sodu, siarki, żelaza, magnezu i jodu oraz witamin.
Czytaj e-wydanie »