https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść buraków. Takie są skutki uboczne i przeciwwskazania do spożycia buraków czerwonych

Wideo
od 16 lat
Wielkimi krokami zbliża się kalendarzowa jesień, a to idealna pora roku na przygotowywanie dań z buraków. Mimo iż dostępne są w sklepach niemal cały rok, to właśnie teraz są szczególnie chętnie wybierane, zarówno ze względu na smak, jak i właściwości odżywcze. Niestety, nie każdemu buraki będą służyły. Kto nie powinien ich spożywać?

Buraki – warzywa pełne zalet

Buraki to warzywa uniwersalne, popularne i mające mnóstwo zalet. Można je długo przechowywać bez obaw o zepsucie, są stosunkowo tanie i łatwo dostępne w sklepach. W dodatku ich obróbka także nie stanowi problemu.

Po obraniu wystarczy je ugotować, upiec, udusić, ukisić, z buraczków z powodzeniem przygotujemy też przetwory na zimę, czy dodatki do grilla. Nie można nie wspomnieć również o ich smaku – charakterystyczny, nieco ziemisty aromat i intensywna barwa sprawia, że to fantastyczny dodatek do każdego posiłku. Jakie dania można z nich przyrządzić?

Co można przygotować z buraków?

Buraczki najczęściej są serwowane w wersji zasmażanej do obiadu (szczególnie mięsnego), gotuje się z nich także wigilijny barszcz czerwony z uszkami. Jednak to nie wyczerpuje puli możliwości kulinarnych! Buraczki są wprost idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanych tart (świetna opcja dla niejadków, którym chcemy przemycić to warzywo do diety), wegetarianie zaś chętnie robią z nich warzywne pulpeciki.

Warto wspomnieć, że z buraków możemy otrzymać sok oraz zrobić zakwas, będący podstawą do barszczu. Jak jednak spożycie tych warzyw wpływa na nasze zdrowie?

Buraki – właściwości prozdrowotne

Buraczki są smaczne i mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim zawierają dużo żelaza, więc są zalecane osobom cierpiącym na anemię. Jako warzywa bogate w błonnik poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom, wspomagając przy tym pracę wątroby.

Buraki mają działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, wspomagają układ krwionośny i obniżają ciśnienie krwi, chroniąc tym samym serce. Ponadto, podnoszą wydolność fizyczną organizmu, wzmacniają odporność, są więc zalecane do spożycia w okresie przeziębień i grypy. Niestety, buraczki mają też swoje wady. Jakie?

Buraki – przeciwwskazania i skutki uboczne

Buraki zawierają wiele witamin i mikroelementów, jednak osoby z niektórymi schorzeniami nie powinny ich spożywać. Kto musi ich unikać w trosce o swoje zdrowie? Informacje na ten temat znajdziesz w naszej galerii zdjęć.

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska