Zobacz wideo. Burak - źródło cennych składników mineralnych. To warzywo warto jeść, aby być zdrowym
Buraka znano już w starożytnej Grecji
Burak po raz pierwszy w kulturze europejskiej pojawia się w greckiej literaturze w 420 r. p.n.e. – od tamtej pory warzywo zawędrowało przez Rzym, Francję i Hiszpanię, aby do XV w. objąć swoim zasięgiem całą Europę.
I choć rodzajów buraka od tamtej pory przybyło, a samo warzywo już nie przypomina swojej dzikiej odmiany sprzed kilku tysięcy lat, jego prozdrowotne właściwości wciąż są doceniane na współczesnych stołach.
To też może Cię zainteresować
Burak - źródło potasu
Właściwości prozdrowotne buraka wynikają przede wszystkim ze składników mineralnych, które zawiera.
Jednym z nich jest potas (burak zawiera go aż 348 mg na 100 g części jadalnej).
Rola potasu w organizmie
- dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi.
- reguluje gospodarkę wodną organizmu
- poprawia funkcjonowanie mięśni.
Burak - dużo w nim folianów
Buraka cechuje także wysoka zawartość folianów – w 100 g części jadalnej warzywa znajduje się 87 µg przy zalecanych
200 µg dziennie.
Związki folianów przyczyniają się m.in.
- do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży,
- pomagają w prawidłowej produkcji krwi.
- uczestniczą w procesie podziału komórek
- biorą udział w utrzymywaniu właściwych funkcji psychologicznych.
Dobry na czerwony barszcz i do zakiszenia
Buraka można wkomponować w codzienne menu w wielu formach, rozpoczynając od surowej, poprzez formę kiszoną, zasmażaną, aż na zupach i chłodnikach kończąc.
Z buraka przyrządzimy też surówki czy wysokiej jakości soki i smoothies, w których burak może być jednym ze składników. Te produkty są łatwo dostępne w mniejszych sklepach, marketach czy na stacjach benzynowych.
Certyfikowany Produkt (CP) - zapamiętaj ten znak
Aby mieć pewność, że wybieramy produkt o prozdrowotnych właściwościach sprawdźmy, czy posiada on znak Certyfikowany Produkt (CP). Znajdują się przy nim oświadczenia o właściwościach zdrowotnych czy żywieniowych.
Działają one na prostej zasadzie: informują o witaminach i składnikach mineralnych, które znajdują się w danym produkcie oraz wyjaśniają, jak pozytywnie wpływają na organizm.
Na przykład, jeśli chcemy sprawdzić wartości odżywcze soku z buraka, przy znaku Certyfikowany Produkt (CP), pojawi się informacja o zawartości potasu i jego pozytywnym wpływie na funkcjonowanie układu nerwowego.
