Solec Kujawski: Dinozaurom stuknęło już pięć lat

(ale)
Szef kuchni Jakub Micianiec serwował potrawy kujawskie w asyście Darka Kużniaka, finalisty Top Chef 2013 oraz Anny Niedziałkowskiej z hotelu Fryderyk w Dusznikach Zdrój
Szef kuchni Jakub Micianiec serwował potrawy kujawskie w asyście Darka Kużniaka, finalisty Top Chef 2013 oraz Anny Niedziałkowskiej z hotelu Fryderyk w Dusznikach Zdrój Adam Lewandowski
Burmistrz Teresa Substyk: - Jurapark świetnie promuje Solec Kujawski

Zachwyt Bałtowem. Dlaczego nie u nas?

Osiem lat temu ówczesną wiceburmistrz Teresę Substyk odwiedziła mieszkanka Solca. Bo ktoś z jej rodziny pracował w Bałtowie, więc przyniosła ulotkę. Zaproponowała: - Może i u nas postawić dinozaury?

- Poszłam z tym do burmistrza Antoniego Nawrockiego - wspomina Teresa Substyk. - Powiedział, że trzeba pojechać i zobaczyć. Wróciłam urzeczona. Bo w pogrążonym bezrobociem Bałtowie, gdzie poza piękną okolicą, nic nie było, na wysypisku śmieci, staraniem tylko garstki osób, powstał Jurapark, który dał pracę ludziom i rozsławił tę wieś na całą Polskę.

I Bałtów przyjechał do Solca. A w Solcu, za ośrodkiem sportu i rekreacji, basenem i domem kultury był park zwany małpim gajem. Niebezpieczny teren, z dzikim wysypiskiem śmieci, gdzie grasowało nieciekawe towarzystwo. Władze Solca nie za bardzo wiedziały, jak z tym się uporać. I ten właśnie teren zaproponowano Stowarzyszeniu Delta w Bałtowie na budowę parku jurajskiego. I oto wśród starodrzewia stanęło pięć lat temu ponad 100 dinozaurów.

- Uporządkowany został teren. Mieszkańcy mają wstęp do Juraparku za darmo - wylicza burmistrz Teresa Substyk. - Ludzie znaleźli tu pracę. Jurapark znakomicie promuje nasze miasto. Powstał ogromny parking. Spotkać tu można tysiące aut z rejestracjami z najdalszych zakątków Polski. Zarabia też gmina, bo przecież Jurapark płaci podatki.

Nowy sezon, nowa restauracja

Zobacz także: Dinozaury w Myślęcinku już się obudziły! [zdjęcia]

Właśnie w Juraparku rozpoczął się nowy sezon. Otwarto też po zmianach restaurację Jurajską. Z pompą. Z Olą Pieczarą, finalistką programu The Voice of Poland.

- Postawiliśmy na kuchnię kujawską - mówi Jakub Micianiec, nowy szef kuchni. - Bo przecież jesteśmy w Solcu Kujawskim. Serwujemy więc gęś - oczywiście z Kołuby Wielkiej, klapacze, czyli placki ziemniaczane po kujawsku, konfitury z buraków czerwonych, żurek kujawski na zakwasie razowym. Stawiamy też na dziczyznę i ryby słodkowodne, w tym jest sandacz w sosie kurkowym...

Wiele też ma się zmienić we samym Juraparku. M.in. w maju, w nowym arboretum posadzi drzewo Irena Santor - honorowy obywatel Solca Kujawskiego.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3