Spomlek chce być liderem w produkcji sera w kraju [zdjęcia, wideo]
Aleksander Knitter
Rozruch jest już w końcowej fazie
Chojnicka mleczarnia jest na końcowym etapie rozruchu nowoczesnej linii produkcyjnej. Obecnie mleczarnia, która połączyła się z mleczarnią Spomlek z Radzynia Podlaskiego, jest już w ścisłej czołówce w kraju jeśli chodzi o ilość wytwarzanego sera. To jednak nie ostatnie słowo nowego połączonych zakładów.
- Dążymy do tego, by być największym w Polsce producentem sera salami - mówi Damian Kożych, dyrektor chojnickiego oddziału Spomleku. - Nowa inwestycja pozwoli nam też jeszcze bardziej dbać o bezpieczeństwo i walory sera.
Aby tak się stało w Chojnicach zainstalowano nowoczesną linię produkcyjną o wydajności 1000 ton miesięcznie. Wartość całej inwestycji to ok. 26 mln zł. Nowa linia serowarska pracująca w trybie ciągłym zastąpiła stare urządzenia, dzięki czemu produkcja została zautomatyzowana. Co z pracownikami? - Zwolnień nie przewidujemy, bo z większą produkcją rosną też inne potrzeby - mówi prezes Spomleku Edward Bajko.