https://pomorska.pl
reklama

Spożycie pieczywa spada, a kondycja piekarni poprawia się

Dobre wyniki branży mogą być w dużej mierze konsekwencją dynamicznie rosnącego eksportu pieczywa i wyrobów ciastkarskich
Dobre wyniki branży mogą być w dużej mierze konsekwencją dynamicznie rosnącego eksportu pieczywa i wyrobów ciastkarskich Archiwum
W 2016 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek uległa zdecydowanej poprawie wobec 2015 r. Była też lepsza niż w ostatnich dziesięciu latach.

Dane GUS (za Pont Info) za 2016 r. obejmują wyniki 435 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich  zatrudniających powyżej 9 osób. Przeciętna stopa zysku operacyjnego w tej grupie przedsiębiorstw wyniosła 10,44 proc. wobec 9,69 proc. w 2015 r. Tylko w 2009 r. wynik był zbliżony do ubiegłorocznego (wyniósł 10,08 proc.), od tego momentu już nie przekroczył 10proc.. Z kolei stopa zysku netto po dwunastu miesiącach 2016 r. wyniosła 9,88 proc. wobec 6,01proc.  w 2015 r.

Ogólnie, wzrostowi wartości sprzedaży w branży towarzyszył spadek kosztów. W ubiegłym roku przychody w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo były o 1,6 proc. wyższe niż w 2015 r., podczas gdy przeciętne koszty całkowite spadły o 2,7proc. Było to możliwe dzięki obniżkom cen mąki oraz paliw.

 

Średnie ceny hurtowe mąki pszennej piekarniczej w 2016 r. były, w zależności od rodzaju, o około 5-9 proc.  niższe niż w 2015 r. oraz o około 20 proc. niższe wobec średniej z lat 2011-2015. Był to jednocześnie najniższy poziom średniorocznych cen mąki od 2009 r.

Dobre wyniki branży mogą być w dużej mierze konsekwencją dynamicznie rosnącego eksportu pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Według danych Eurostat, w ubiegłym roku wolumen sprzedaży zagranicznej wyrobów piekarniczych (CN 1905) sięgnął 510,9 tys. t, czyli był o 16proc. wyższy niż rok wcześniej. Oznacza to istotne przyspieszenie średniorocznej dynamiki wzrostu, która w latach 2006-2016 wyniosła 10,5proc.. W rezultacie udział eksportu w przychodach ogółem sektora piekarniczego w 2016 r. wyniósł 12,9proc. wobec 12,7proc. w 2015 r. oraz 10,8 proc. przeciętnie w latach 2010-2015.

W kraju w 2016 r. utrzymał się natomiast wieloletni trend spadkowy w popycie na pieczywo świeże. Według GUS (za IERiGŻ) w pierwszej połowie 2016 r. jego przeciętne miesięczne spożycie w gospodarstwach domowych było o 5 proc. niższe niż rok wcześniej.

 

Warto tu nadmienić, że w 2016 r. firmy zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały o prawie 1proc. więcej pieczywa r/r (łącznie 1 014 tys. t). Przy tym dynamicznie przyrosła produkcja pieczywa żytniego (o ponad 15proc. r/r), choć jego znaczenie nadal jest niewielkie (6-proc. udział w całkowitej produkcji).

W 2017 r. warunki rynkowe dla firm z branży prawdopodobnie nie ulegną znaczącej zmianie. Mimo, że w I kwartale br. ceny mąki piekarniczej były o około 3 proc. niższe niż rok wcześniej, to w całym roku 2017 prawdopodobnie ukształtują się na podobnym poziomie jak w 2016 r. Wyższe będą jednak ceny cukru mające duże znaczenie w przypadku produkcji wyrobów ciastkarskich, rośnie też presja płacowa.

Źródło: BGŻ BNP PAribas

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska