
Włodarze rywalizowali w ramach drugiej edycji Festiwalu Smaku NCL. Obie ekipy spisały się wyśmienicie, bo ostatecznie był remis. Jak się okazuje, obaj panowie mają więcej cech wspólnych niż polityka i samorząd. Działają co prawda w różnych ugrupowaniach. Starosta i burmistrz lubią gotować. I jak się okazało podczas Festiwalu Smaku, umieją przyrządzać różne potrawy. - Lubię gotować i często gotuję - mówi Paweł Banasik, burmistrz Lipna. - Przyrządzanie golonki to cały rytuał. Dobrze wychodzi mi też żurek czy zupa dyniowa.
Ekipa burmistrza przygotowała makaron z kawałkami piersi kurczaka, bakłażanem, szpinakiem i brokułami. Pawłowi Banasikowi pomagali urzędnicy ratusza. Krzysztofowi Baranowskiemu z kolei pracownicy starostwa. Zabawa była przednia. Drużyny gotowały pod okiem finalistów znanego programu MasterChef - Joanny Studnickiej i Mariusza Szweda. Oba zespoły przygotowały w sumie dla mieszkańców tysiąc porcji.
Na festiwalu można było znaleźć stoiska z miodami, serami, tradycyjnymi wędlinami, świeżo tłoczonymi sokami, a także lokalnym winem. Swoimi produktami i specjałami, przygotowanymi zgodnie z lokalnymi recepturami, miejscowi producenci żywności, stowarzyszenia i panie z kół gospodyń wiejskich nieodpłatnie częstowali przybyłych. Wszystkie specjały i produkty można także było nabyć na stoiskach prosto od lokalnych producentów.
Wśród wystawców znaleźli się: KGW "Koniczynka" w Łochocinie, Stowarzyszenie Wierzbiczanki, Koło Aktywnych Kobiet Wioska, Słoneczne Chojno, Koło Gospodyń Wiejskich "Chalinianki", "Tradycyjne Jadło" Mirosława Wilk, Stowarzyszenie Krzyżówki, Stowarzyszenie "Nadzieja", Greenyard Frozen Poland Sp. z o.o., KGW Grodzeń, Winnica Bona Terra Agnieszka Taraszkiewicz Piotr Lenart, Piekarnia Ciastkarnia "Rodzinna", Lody z zielonej zagrody, Dawtona Sp. z o.o., Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Adam Skonieczny, Gospodarstwo Rolne Krystyna Drużyńska, KGW Ostrowite, Koło Kobiet Rachcin, Pasieka Pszczela Dariusz Domagalski, KGW "Jagna" Tłuchowo, OSP Chlebowo, PHU Danadrew, Wyroby z tkanin Wojciech Kaczmarek.
Odbył się także konkurs kulinarny, w którym wzięło udział aż 16 różnych wystawców. Dania były przygotowane na niezwykle wysokim poziomie kulinarnym i wizualnym co spowodowało, że jurorzy mieli bardzo utrudnione zadanie.
Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
W kategorii przystawka:
I miejsce - "Złoty Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1500 zł zdobyła Piekarnia Ciastkarnia Rodzinna Barbara Malinowska i Synowie potrawą Czarnina z malinami i delikatnymi kluseczkami
II miejsce - "Srebrny Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1000 zł zdobyło Koło Kobiet Rachcin potrawą Terrina z kaczki
III miejsce - "Brązowy Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 500 zł zdobyło Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Powiatu Lipnowskiego „Nadzieja” potrawą Pasztet z królika.
W kategorii danie główne:
I miejsce - "Złota Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1500 zł zdobyło Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Adam Skonieczny z Ignackowa daniem Pieczeń koźlęca.
II miejsce - "Srebrna Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1000 zł zdobyło Stowarzyszenie Koła Kobiet Koniczynka Łochocin tradycyjnymi Żeberkami po kujawsku z kluskami śląskimi.
III miejsce - "Brązowa Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 500 zł zdobyło Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Chalinianki Ozorami na dziko.
W kategorii deser:
I miejsce - "Złota Patera Nowego Centrum Lipna" - nagroda główna w formie czeku o wartości 1500 zł trafiła w ręce Stowarzyszenia Słoneczne Chojno wspaniałym ciastem Rodzina jeży.
II miejsce i "Srebrną Paterę Nowego Centrum Lipna" oraz nagrodę w formie czeku o wartości 1000 zł zdobyła pani Jolanta Maciejewska Lody z Zielonej Zagrody niepowtarzalnymi Lodami Rzemieślniczymi w trzech smakach.
III miejsce i "Brązowa Patera Nowego Centrum Lipna" oraz nagroda w formie czeku o wartości 500 zł trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich Ostrowite za Ciasto Marysieńka.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienia w wysokości 400 zł.
Swój sekret na idealną jagnięcinę zdradziła pani Mirka Wilk w asyście pana Piotra Lenarta, która przy swoim stoisku dała prawdziwy popis kulinarnych umiejętności. Festiwal Smaku to również okazja do posłuchania dobrej muzyki. W tym roku na lipnowskiej scenie wystąpiła Ewelina Lisowska, która wykonała swoje największe przeboje, a zaraz po niej swój występ miał nasz lokalny zespół KAVOO.
Organizatorzy czyli Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych w Lipnie Sp. z o.o., Urząd Miejski w Lipnie oraz Starostwo Powiatowe w Lipnie dziękują wszystkim wystawcom i przybyłym gościom.
<center>
Wideo. Flash Info odc. 23
<script class="XlinkEmbedScript" data-width="854" data-height="480" data-url="//get.x-link.pl/368f4f9c-3eb1-42c8-d635-4ca137dcd270,ccfa7eb5-c052-9d7b-90d4-6eb71d487ed2,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>
</center>

Włodarze rywalizowali w ramach drugiej edycji Festiwalu Smaku NCL. Obie ekipy spisały się wyśmienicie, bo ostatecznie był remis. Jak się okazuje, obaj panowie mają więcej cech wspólnych niż polityka i samorząd. Działają co prawda w różnych ugrupowaniach. Starosta i burmistrz lubią gotować. I jak się okazało podczas Festiwalu Smaku, umieją przyrządzać różne potrawy. - Lubię gotować i często gotuję - mówi Paweł Banasik, burmistrz Lipna. - Przyrządzanie golonki to cały rytuał. Dobrze wychodzi mi też żurek czy zupa dyniowa.
Ekipa burmistrza przygotowała makaron z kawałkami piersi kurczaka, bakłażanem, szpinakiem i brokułami. Pawłowi Banasikowi pomagali urzędnicy ratusza. Krzysztofowi Baranowskiemu z kolei pracownicy starostwa. Zabawa była przednia. Drużyny gotowały pod okiem finalistów znanego programu MasterChef - Joanny Studnickiej i Mariusza Szweda. Oba zespoły przygotowały w sumie dla mieszkańców tysiąc porcji.
Na festiwalu można było znaleźć stoiska z miodami, serami, tradycyjnymi wędlinami, świeżo tłoczonymi sokami, a także lokalnym winem. Swoimi produktami i specjałami, przygotowanymi zgodnie z lokalnymi recepturami, miejscowi producenci żywności, stowarzyszenia i panie z kół gospodyń wiejskich nieodpłatnie częstowali przybyłych. Wszystkie specjały i produkty można także było nabyć na stoiskach prosto od lokalnych producentów.
Wśród wystawców znaleźli się: KGW "Koniczynka" w Łochocinie, Stowarzyszenie Wierzbiczanki, Koło Aktywnych Kobiet Wioska, Słoneczne Chojno, Koło Gospodyń Wiejskich "Chalinianki", "Tradycyjne Jadło" Mirosława Wilk, Stowarzyszenie Krzyżówki, Stowarzyszenie "Nadzieja", Greenyard Frozen Poland Sp. z o.o., KGW Grodzeń, Winnica Bona Terra Agnieszka Taraszkiewicz Piotr Lenart, Piekarnia Ciastkarnia "Rodzinna", Lody z zielonej zagrody, Dawtona Sp. z o.o., Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Adam Skonieczny, Gospodarstwo Rolne Krystyna Drużyńska, KGW Ostrowite, Koło Kobiet Rachcin, Pasieka Pszczela Dariusz Domagalski, KGW "Jagna" Tłuchowo, OSP Chlebowo, PHU Danadrew, Wyroby z tkanin Wojciech Kaczmarek.
Odbył się także konkurs kulinarny, w którym wzięło udział aż 16 różnych wystawców. Dania były przygotowane na niezwykle wysokim poziomie kulinarnym i wizualnym co spowodowało, że jurorzy mieli bardzo utrudnione zadanie.
Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
W kategorii przystawka:
I miejsce - "Złoty Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1500 zł zdobyła Piekarnia Ciastkarnia Rodzinna Barbara Malinowska i Synowie potrawą Czarnina z malinami i delikatnymi kluseczkami
II miejsce - "Srebrny Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1000 zł zdobyło Koło Kobiet Rachcin potrawą Terrina z kaczki
III miejsce - "Brązowy Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 500 zł zdobyło Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Powiatu Lipnowskiego „Nadzieja” potrawą Pasztet z królika.
W kategorii danie główne:
I miejsce - "Złota Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1500 zł zdobyło Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Adam Skonieczny z Ignackowa daniem Pieczeń koźlęca.
II miejsce - "Srebrna Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1000 zł zdobyło Stowarzyszenie Koła Kobiet Koniczynka Łochocin tradycyjnymi Żeberkami po kujawsku z kluskami śląskimi.
III miejsce - "Brązowa Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 500 zł zdobyło Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Chalinianki Ozorami na dziko.
W kategorii deser:
I miejsce - "Złota Patera Nowego Centrum Lipna" - nagroda główna w formie czeku o wartości 1500 zł trafiła w ręce Stowarzyszenia Słoneczne Chojno wspaniałym ciastem Rodzina jeży.
II miejsce i "Srebrną Paterę Nowego Centrum Lipna" oraz nagrodę w formie czeku o wartości 1000 zł zdobyła pani Jolanta Maciejewska Lody z Zielonej Zagrody niepowtarzalnymi Lodami Rzemieślniczymi w trzech smakach.
III miejsce i "Brązowa Patera Nowego Centrum Lipna" oraz nagroda w formie czeku o wartości 500 zł trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich Ostrowite za Ciasto Marysieńka.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienia w wysokości 400 zł.
Swój sekret na idealną jagnięcinę zdradziła pani Mirka Wilk w asyście pana Piotra Lenarta, która przy swoim stoisku dała prawdziwy popis kulinarnych umiejętności. Festiwal Smaku to również okazja do posłuchania dobrej muzyki. W tym roku na lipnowskiej scenie wystąpiła Ewelina Lisowska, która wykonała swoje największe przeboje, a zaraz po niej swój występ miał nasz lokalny zespół KAVOO.
Organizatorzy czyli Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych w Lipnie Sp. z o.o., Urząd Miejski w Lipnie oraz Starostwo Powiatowe w Lipnie dziękują wszystkim wystawcom i przybyłym gościom.
Wideo. Flash Info odc. 23

Włodarze rywalizowali w ramach drugiej edycji Festiwalu Smaku NCL. Obie ekipy spisały się wyśmienicie, bo ostatecznie był remis. Jak się okazuje, obaj panowie mają więcej cech wspólnych niż polityka i samorząd. Działają co prawda w różnych ugrupowaniach. Starosta i burmistrz lubią gotować. I jak się okazało podczas Festiwalu Smaku, umieją przyrządzać różne potrawy. - Lubię gotować i często gotuję - mówi Paweł Banasik, burmistrz Lipna. - Przyrządzanie golonki to cały rytuał. Dobrze wychodzi mi też żurek czy zupa dyniowa.
Ekipa burmistrza przygotowała makaron z kawałkami piersi kurczaka, bakłażanem, szpinakiem i brokułami. Pawłowi Banasikowi pomagali urzędnicy ratusza. Krzysztofowi Baranowskiemu z kolei pracownicy starostwa. Zabawa była przednia. Drużyny gotowały pod okiem finalistów znanego programu MasterChef - Joanny Studnickiej i Mariusza Szweda. Oba zespoły przygotowały w sumie dla mieszkańców tysiąc porcji.
Na festiwalu można było znaleźć stoiska z miodami, serami, tradycyjnymi wędlinami, świeżo tłoczonymi sokami, a także lokalnym winem. Swoimi produktami i specjałami, przygotowanymi zgodnie z lokalnymi recepturami, miejscowi producenci żywności, stowarzyszenia i panie z kół gospodyń wiejskich nieodpłatnie częstowali przybyłych. Wszystkie specjały i produkty można także było nabyć na stoiskach prosto od lokalnych producentów.
Wśród wystawców znaleźli się: KGW "Koniczynka" w Łochocinie, Stowarzyszenie Wierzbiczanki, Koło Aktywnych Kobiet Wioska, Słoneczne Chojno, Koło Gospodyń Wiejskich "Chalinianki", "Tradycyjne Jadło" Mirosława Wilk, Stowarzyszenie Krzyżówki, Stowarzyszenie "Nadzieja", Greenyard Frozen Poland Sp. z o.o., KGW Grodzeń, Winnica Bona Terra Agnieszka Taraszkiewicz Piotr Lenart, Piekarnia Ciastkarnia "Rodzinna", Lody z zielonej zagrody, Dawtona Sp. z o.o., Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Adam Skonieczny, Gospodarstwo Rolne Krystyna Drużyńska, KGW Ostrowite, Koło Kobiet Rachcin, Pasieka Pszczela Dariusz Domagalski, KGW "Jagna" Tłuchowo, OSP Chlebowo, PHU Danadrew, Wyroby z tkanin Wojciech Kaczmarek.
Odbył się także konkurs kulinarny, w którym wzięło udział aż 16 różnych wystawców. Dania były przygotowane na niezwykle wysokim poziomie kulinarnym i wizualnym co spowodowało, że jurorzy mieli bardzo utrudnione zadanie.
Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
W kategorii przystawka:
I miejsce - "Złoty Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1500 zł zdobyła Piekarnia Ciastkarnia Rodzinna Barbara Malinowska i Synowie potrawą Czarnina z malinami i delikatnymi kluseczkami
II miejsce - "Srebrny Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1000 zł zdobyło Koło Kobiet Rachcin potrawą Terrina z kaczki
III miejsce - "Brązowy Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 500 zł zdobyło Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Powiatu Lipnowskiego „Nadzieja” potrawą Pasztet z królika.
W kategorii danie główne:
I miejsce - "Złota Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1500 zł zdobyło Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Adam Skonieczny z Ignackowa daniem Pieczeń koźlęca.
II miejsce - "Srebrna Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1000 zł zdobyło Stowarzyszenie Koła Kobiet Koniczynka Łochocin tradycyjnymi Żeberkami po kujawsku z kluskami śląskimi.
III miejsce - "Brązowa Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 500 zł zdobyło Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Chalinianki Ozorami na dziko.
W kategorii deser:
I miejsce - "Złota Patera Nowego Centrum Lipna" - nagroda główna w formie czeku o wartości 1500 zł trafiła w ręce Stowarzyszenia Słoneczne Chojno wspaniałym ciastem Rodzina jeży.
II miejsce i "Srebrną Paterę Nowego Centrum Lipna" oraz nagrodę w formie czeku o wartości 1000 zł zdobyła pani Jolanta Maciejewska Lody z Zielonej Zagrody niepowtarzalnymi Lodami Rzemieślniczymi w trzech smakach.
III miejsce i "Brązowa Patera Nowego Centrum Lipna" oraz nagroda w formie czeku o wartości 500 zł trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich Ostrowite za Ciasto Marysieńka.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienia w wysokości 400 zł.
Swój sekret na idealną jagnięcinę zdradziła pani Mirka Wilk w asyście pana Piotra Lenarta, która przy swoim stoisku dała prawdziwy popis kulinarnych umiejętności. Festiwal Smaku to również okazja do posłuchania dobrej muzyki. W tym roku na lipnowskiej scenie wystąpiła Ewelina Lisowska, która wykonała swoje największe przeboje, a zaraz po niej swój występ miał nasz lokalny zespół KAVOO.
Organizatorzy czyli Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych w Lipnie Sp. z o.o., Urząd Miejski w Lipnie oraz Starostwo Powiatowe w Lipnie dziękują wszystkim wystawcom i przybyłym gościom.
Wideo. Flash Info odc. 23

Włodarze rywalizowali w ramach drugiej edycji Festiwalu Smaku NCL. Obie ekipy spisały się wyśmienicie, bo ostatecznie był remis. Jak się okazuje, obaj panowie mają więcej cech wspólnych niż polityka i samorząd. Działają co prawda w różnych ugrupowaniach. Starosta i burmistrz lubią gotować. I jak się okazało podczas Festiwalu Smaku, umieją przyrządzać różne potrawy. - Lubię gotować i często gotuję - mówi Paweł Banasik, burmistrz Lipna. - Przyrządzanie golonki to cały rytuał. Dobrze wychodzi mi też żurek czy zupa dyniowa.
Ekipa burmistrza przygotowała makaron z kawałkami piersi kurczaka, bakłażanem, szpinakiem i brokułami. Pawłowi Banasikowi pomagali urzędnicy ratusza. Krzysztofowi Baranowskiemu z kolei pracownicy starostwa. Zabawa była przednia. Drużyny gotowały pod okiem finalistów znanego programu MasterChef - Joanny Studnickiej i Mariusza Szweda. Oba zespoły przygotowały w sumie dla mieszkańców tysiąc porcji.
Na festiwalu można było znaleźć stoiska z miodami, serami, tradycyjnymi wędlinami, świeżo tłoczonymi sokami, a także lokalnym winem. Swoimi produktami i specjałami, przygotowanymi zgodnie z lokalnymi recepturami, miejscowi producenci żywności, stowarzyszenia i panie z kół gospodyń wiejskich nieodpłatnie częstowali przybyłych. Wszystkie specjały i produkty można także było nabyć na stoiskach prosto od lokalnych producentów.
Wśród wystawców znaleźli się: KGW "Koniczynka" w Łochocinie, Stowarzyszenie Wierzbiczanki, Koło Aktywnych Kobiet Wioska, Słoneczne Chojno, Koło Gospodyń Wiejskich "Chalinianki", "Tradycyjne Jadło" Mirosława Wilk, Stowarzyszenie Krzyżówki, Stowarzyszenie "Nadzieja", Greenyard Frozen Poland Sp. z o.o., KGW Grodzeń, Winnica Bona Terra Agnieszka Taraszkiewicz Piotr Lenart, Piekarnia Ciastkarnia "Rodzinna", Lody z zielonej zagrody, Dawtona Sp. z o.o., Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Adam Skonieczny, Gospodarstwo Rolne Krystyna Drużyńska, KGW Ostrowite, Koło Kobiet Rachcin, Pasieka Pszczela Dariusz Domagalski, KGW "Jagna" Tłuchowo, OSP Chlebowo, PHU Danadrew, Wyroby z tkanin Wojciech Kaczmarek.
Odbył się także konkurs kulinarny, w którym wzięło udział aż 16 różnych wystawców. Dania były przygotowane na niezwykle wysokim poziomie kulinarnym i wizualnym co spowodowało, że jurorzy mieli bardzo utrudnione zadanie.
Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
W kategorii przystawka:
I miejsce - "Złoty Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1500 zł zdobyła Piekarnia Ciastkarnia Rodzinna Barbara Malinowska i Synowie potrawą Czarnina z malinami i delikatnymi kluseczkami
II miejsce - "Srebrny Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1000 zł zdobyło Koło Kobiet Rachcin potrawą Terrina z kaczki
III miejsce - "Brązowy Talerzyk Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 500 zł zdobyło Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Powiatu Lipnowskiego „Nadzieja” potrawą Pasztet z królika.
W kategorii danie główne:
I miejsce - "Złota Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1500 zł zdobyło Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Adam Skonieczny z Ignackowa daniem Pieczeń koźlęca.
II miejsce - "Srebrna Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 1000 zł zdobyło Stowarzyszenie Koła Kobiet Koniczynka Łochocin tradycyjnymi Żeberkami po kujawsku z kluskami śląskimi.
III miejsce - "Brązowa Micha Nowego Centrum Lipna" i czek o wartości 500 zł zdobyło Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Chalinianki Ozorami na dziko.
W kategorii deser:
I miejsce - "Złota Patera Nowego Centrum Lipna" - nagroda główna w formie czeku o wartości 1500 zł trafiła w ręce Stowarzyszenia Słoneczne Chojno wspaniałym ciastem Rodzina jeży.
II miejsce i "Srebrną Paterę Nowego Centrum Lipna" oraz nagrodę w formie czeku o wartości 1000 zł zdobyła pani Jolanta Maciejewska Lody z Zielonej Zagrody niepowtarzalnymi Lodami Rzemieślniczymi w trzech smakach.
III miejsce i "Brązowa Patera Nowego Centrum Lipna" oraz nagroda w formie czeku o wartości 500 zł trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich Ostrowite za Ciasto Marysieńka.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienia w wysokości 400 zł.
Swój sekret na idealną jagnięcinę zdradziła pani Mirka Wilk w asyście pana Piotra Lenarta, która przy swoim stoisku dała prawdziwy popis kulinarnych umiejętności. Festiwal Smaku to również okazja do posłuchania dobrej muzyki. W tym roku na lipnowskiej scenie wystąpiła Ewelina Lisowska, która wykonała swoje największe przeboje, a zaraz po niej swój występ miał nasz lokalny zespół KAVOO.
Organizatorzy czyli Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych w Lipnie Sp. z o.o., Urząd Miejski w Lipnie oraz Starostwo Powiatowe w Lipnie dziękują wszystkim wystawcom i przybyłym gościom.
Wideo. Flash Info odc. 23