Sukcesy gospodyń i firm z Krajny i Pałuk w konkursie kulinarnym

Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
Zaktualizowano 
Sery z gospodarstwa w Ślesinie mają wielu fanów. Jury konkursu w Minikowie także doceniło ich smak i walory
Sery z gospodarstwa w Ślesinie mają wielu fanów. Jury konkursu w Minikowie także doceniło ich smak i walory Maja Stankiewicz
Krajeńskie i pałuckie specjały wielokrotnie zdobywały laury w konkursach kulinarnych w regionie. Dziś znowu mamy powody do dumy.

XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Minikowie szczęśliwa dla naszych gospodyń, firm i stowarzyszeń. Zgłoszone przez nich specjały doceniło konkursowe jury. Nie jest to zaskoczenie, bo z nagrodami nasi reprezentanci wracają z Minikowa co roku. Co tym razem wzbudziło uznanie jurorów?

Perła znów w zasięgu ręki

W kategorii: produkty lokalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne) po pierwsze miejsce sięgnęła Agata Minda i Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza. A przygotowane na konkurs danie to: pasztet z gołębi. To nie jedyna nagroda dla pani Agaty w tegorocznym konkursie. Jury doceniło także wypiek: „baba muślinowa albo sakramentka” i nominowało Agatę Mindę i stowarzyszenie z Olszewki do nagrody „Perła 2019”.

Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]

A przypomnijmy, że to nie pierwsza nominacja dla tego stowarzyszenia. M.in. pięć lat temu, podczas targów Polagra Food w Poznaniu, Agata Minda z Olszewki odebrała „Perłę 2014” za wątróbkę z jabłkiem i psiakrewką.

Ser, powidła, lody - pyszne

Dwie nagrody pierwsze, za produkty mleczne, także trafiły do powiatów: nakielskiego i bydgoskiego. Jury doceniło w ten sposób ser hrabiego Kazimierza zgłoszony przez Gospodarstwo Rolne Ślesin oraz lody koronowskie przygotowane przez Ilonę Zmudzie-jewską. Gratulujemy!

Jurorom smakowały także powidła strzeleckie. Pierwszą nagrodę w kategorii przetwory owocowe otrzymał za powidła Jan Chabowski.

W kategorii wyroby cukiernicze wyróżniono Hannę Płowaś z Krukowka w gminie Mrocza, za dżem z czarnej porzeczki na surowo.
W ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oceniano także tzw. inne produkty regionalne. W tej kategorii pierwsza nagroda dla PPU-H Adam Grewling za musztardę kcyńską sarepską.

Tymczasem w Nakle trwają przygotowania do konkursu kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Zgłoszenia organizatorzy przyjmują do 20 maja. Impreza - 2 czerwca.

Agro Pomorska odcinek 61,

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3