Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sukcesy gospodyń i firm z Krajny i Pałuk w konkursie kulinarnym

Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
Sery z gospodarstwa w Ślesinie mają wielu fanów. Jury konkursu w Minikowie także doceniło ich smak i walory
Sery z gospodarstwa w Ślesinie mają wielu fanów. Jury konkursu w Minikowie także doceniło ich smak i walory Maja Stankiewicz
Krajeńskie i pałuckie specjały wielokrotnie zdobywały laury w konkursach kulinarnych w regionie. Dziś znowu mamy powody do dumy.

XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Minikowie szczęśliwa dla naszych gospodyń, firm i stowarzyszeń. Zgłoszone przez nich specjały doceniło konkursowe jury. Nie jest to zaskoczenie, bo z nagrodami nasi reprezentanci wracają z Minikowa co roku. Co tym razem wzbudziło uznanie jurorów?

Perła znów w zasięgu ręki

W kategorii: produkty lokalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne) po pierwsze miejsce sięgnęła Agata Minda i Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza. A przygotowane na konkurs danie to: pasztet z gołębi. To nie jedyna nagroda dla pani Agaty w tegorocznym konkursie. Jury doceniło także wypiek: „baba muślinowa albo sakramentka” i nominowało Agatę Mindę i stowarzyszenie z Olszewki do nagrody „Perła 2019”.

Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]

A przypomnijmy, że to nie pierwsza nominacja dla tego stowarzyszenia. M.in. pięć lat temu, podczas targów Polagra Food w Poznaniu, Agata Minda z Olszewki odebrała „Perłę 2014” za wątróbkę z jabłkiem i psiakrewką.

Ser, powidła, lody - pyszne

Dwie nagrody pierwsze, za produkty mleczne, także trafiły do powiatów: nakielskiego i bydgoskiego. Jury doceniło w ten sposób ser hrabiego Kazimierza zgłoszony przez Gospodarstwo Rolne Ślesin oraz lody koronowskie przygotowane przez Ilonę Zmudzie-jewską. Gratulujemy!

Jurorom smakowały także powidła strzeleckie. Pierwszą nagrodę w kategorii przetwory owocowe otrzymał za powidła Jan Chabowski.

W kategorii wyroby cukiernicze wyróżniono Hannę Płowaś z Krukowka w gminie Mrocza, za dżem z czarnej porzeczki na surowo.
W ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oceniano także tzw. inne produkty regionalne. W tej kategorii pierwsza nagroda dla PPU-H Adam Grewling za musztardę kcyńską sarepską.

Tymczasem w Nakle trwają przygotowania do konkursu kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Zgłoszenia organizatorzy przyjmują do 20 maja. Impreza - 2 czerwca.

Agro Pomorska odcinek 61,

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska