XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Minikowie szczęśliwa dla naszych gospodyń, firm i stowarzyszeń. Zgłoszone przez nich specjały doceniło konkursowe jury. Nie jest to zaskoczenie, bo z nagrodami nasi reprezentanci wracają z Minikowa co roku. Co tym razem wzbudziło uznanie jurorów?
Perła znów w zasięgu ręki
W kategorii: produkty lokalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne) po pierwsze miejsce sięgnęła Agata Minda i Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza. A przygotowane na konkurs danie to: pasztet z gołębi. To nie jedyna nagroda dla pani Agaty w tegorocznym konkursie. Jury doceniło także wypiek: „baba muślinowa albo sakramentka” i nominowało Agatę Mindę i stowarzyszenie z Olszewki do nagrody „Perła 2019”.
Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]
A przypomnijmy, że to nie pierwsza nominacja dla tego stowarzyszenia. M.in. pięć lat temu, podczas targów Polagra Food w Poznaniu, Agata Minda z Olszewki odebrała „Perłę 2014” za wątróbkę z jabłkiem i psiakrewką.
Ser, powidła, lody - pyszne
Dwie nagrody pierwsze, za produkty mleczne, także trafiły do powiatów: nakielskiego i bydgoskiego. Jury doceniło w ten sposób ser hrabiego Kazimierza zgłoszony przez Gospodarstwo Rolne Ślesin oraz lody koronowskie przygotowane przez Ilonę Zmudzie-jewską. Gratulujemy!
Jurorom smakowały także powidła strzeleckie. Pierwszą nagrodę w kategorii przetwory owocowe otrzymał za powidła Jan Chabowski.
W kategorii wyroby cukiernicze wyróżniono Hannę Płowaś z Krukowka w gminie Mrocza, za dżem z czarnej porzeczki na surowo.
W ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oceniano także tzw. inne produkty regionalne. W tej kategorii pierwsza nagroda dla PPU-H Adam Grewling za musztardę kcyńską sarepską.
Tymczasem w Nakle trwają przygotowania do konkursu kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Zgłoszenia organizatorzy przyjmują do 20 maja. Impreza - 2 czerwca.
Agro Pomorska odcinek 61,
