reklama

Surowy drób. Myć czy nie myć? Oto jest pytanie

Redakcja
pixabay.com
Mycie surowego kurczaka to nie jest dobry pomysł - apeluje dbająca o bezpieczeństwo żywności w Szkocji, Food Standards Scotland (FSS). Dlaczego? Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Najczęstszą przyczyną zatruć związanych z żywnością jest Campylobacter, bakteria powszechna także w przypadku surowego drobiu. Przestaje ona być dla nas groźna podczas gotowania bądź smażenia - wysoka temperatura jest śmiercionośna dla większości szkodliwych mikroorganizmów.

 

Ze względu na tę temperaturę, mycie drobiu nie jest niezbędne. Ba, według FSS, może doprowadzić do rozsiewania bakterii. Zamiast myć surowe mięso, trzeba zadbać o czystość na kuchennym blacie. 

 

Źródło informacji: kipdip.org.pl

 

Przeczytaj też:

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3