https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Surowy drób. Myć czy nie myć? Oto jest pytanie

pixabay.com
Mycie surowego kurczaka to nie jest dobry pomysł - apeluje dbająca o bezpieczeństwo żywności w Szkocji, Food Standards Scotland (FSS). Dlaczego? Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Najczęstszą przyczyną zatruć związanych z żywnością jest Campylobacter, bakteria powszechna także w przypadku surowego drobiu. Przestaje ona być dla nas groźna podczas gotowania bądź smażenia - wysoka temperatura jest śmiercionośna dla większości szkodliwych mikroorganizmów.

 

Ze względu na tę temperaturę, mycie drobiu nie jest niezbędne. Ba, według FSS, może doprowadzić do rozsiewania bakterii. Zamiast myć surowe mięso, trzeba zadbać o czystość na kuchennym blacie. 

 

Źródło informacji: kipdip.org.pl

 

Przeczytaj też:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska