Konkurs dziedzictwa kulinarnego„Smaki Krajny i Pałuk” towarzyszył przez lata Jarmarkowi św. Wawrzyńca, który organizowany jest w Nakle na początku czerwca. Pandemia sprawiła, że przez dwa lata jarmarków nie było. Z tego powodu w ub. r. konkurs przeniesiono pod dach, do zajazdu WIK w Ślesinie. W tym roku jarmark w Nakle się odbył, ale bez konkursu. Organizatorzy postanowili zmienić termin tej imprezy. Dlaczego? Bo głównym tematem kulinarnych potyczek gospodyń są w tym roku potrawy wigilijne.
To Cię może również zainteresować
- Tylko jedno danie wigilijne i nagrody dla każdego – zachęcają do udziału przedstawiciele stowarzyszenia. Wyzwanie rzucają Kołom Gospodyń Wiejskich z powiatu nakielskiego. W dziedzinie kulinarnej wykazać się mogą także sołectwa oraz różne organizacje i stowarzyszenia, a nawet druhowie z OSP.
Gospodarzem gmina Szubin
Bywały lata, że konkursowe jury miało do oceny ponad 50 potraw regionalnych. Jak będzie w tym roku? Przekonamy się już niebawem, bo tegoroczny finał konkursu pt. „Wigilia na Krajnie i Pałukach” odbędzie się w piątek 2 grudnia w świetlicy wiejskiej w Wolwarku. By wziąć jednak udział w tym wydarzeniu zgłosić trzeba chęć udziału i podać nazwę proponowanego dania najpóźniej 25 listopada do godz. 15. Można to zrobić elektronicznie lub bezpośrednio w biurze Lokalnej Grupy Działania przy ul. Powstańców Wielkopolskich 6 w Nakle.
Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]
- Konkurs ma charakter edukacyjny. Jego głównym celem jest prezentacja i promocja bogatego dorobku kulinarnego Krajny i Pałuk, pobudzenie zaangażowania lokalnych społeczności, a także przekazanie kulinarnych pasji i lokalnych tradycji kulinarnych młodemu pokoleniu – wyjaśniają organizatorzy.
Smacznie i w zgodzie z tradycją
Jury pod przewodnictwem Mateusza Balcerka, właściciela firmy Gastro Szef Usługi Gastronomiczne oceni nie tylko walory smakowe dania i to jak zostało podane, ale także związek potrawy z regionem i tradycjami wigilijnymi.
Jak dowiadujemy się - w programie wielkiego finału XVIII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” nie zabraknie także dodatkowych atrakcji. Zaplanowano m.in. wykład: „Wokół pałuckiego stołu”, który wygłosi dr Kamila Czechowska, dyrektor Muzeum Ziemi Szubińskiej. Odbędzie się także pokaz kuchni molekularnej połączony z degustacjami. Na pewno warto zarezerwować czas i wziąć udział w tym wydarzeniu. Wstęp otwarty dla wszystkich chętnych.
