Świeże soki z wyciskarki do soków – 10 powodów aby zacząć je...

    Świeże soki z wyciskarki do soków – 10 powodów aby zacząć je pić

    .

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Świeże soki z wyciskarki do soków – 10 powodów aby zacząć je pić
    Świeże soki są źródłem witamin i minerałów. To wstępnie przetworzona forma warzyw i owoców, która jednak nie jest pozbawiona wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie, pijąc sok dostarczamy więcej witamin, ponieważ normalnie nie zjedlibyśmy tylu owoców czy warzyw ilu potrzebujemy do zrobienia szklanki soku. Picie soków owocowych rano dodaje energii i gwarantuje świetne samopoczucie. Nie ma wątpliwości, że soki wyciskane własnoręcznie nie ustępują sokom kupionym w sklepach. Sklepowe soki pełne są sztucznych substancji.
    Świeże soki z wyciskarki do soków – 10 powodów aby zacząć je pić
    Wyjątkiem są soki jednodniowe, ponieważ nie zawierają konserwantów, jednak adekwatna do ich jakości jest również cena. Zatem bardziej opłacalne jest wykonywanie soków samodzielnie w domu. Soki pasteryzowane z kolei zawierają sztuczne dodatki konserwujące, co wyczuwalne jest chociażby w smaku. Pewne jest jednak to, że gdy spróbujesz przykładowo soku marchewkowego wyciskanego w domu, już nigdy nie sięgniesz po sok marchwiowy z kartonu, a na pewno nie będzie on już smakował jak dawniej.
    Poznaj 5 powodów, dla których powinieneś jak najszybciej zacząć wyciskać soki własnoręcznie.

    Terapia sokiem prowadzi do pełni zdrowia

    Codzienne picie soków zapewni ekspresowe odzyskanie witalności i pełni energii.
    Sok to medium między twoim organizmem a witaminami, minerałami i żywymi enzymami. To szybki sposób na uzupełnienie niedoborów we krwi i narządach. Substancje naturalne są bowiem budulcem zdrowego, silnego organizmu. Tworzą nowe, zdrowe tkanki i zaopatrują je w substancje odżywcze, czyli materiał do wzrostu. Jest to potrzebne, ponieważ każdego dnia organizm pozbywa się starych, nieużytecznych komórek i na ich miejsce produkuje nowe.

    Picie soków jest najszybszym sposobem na dostarczenie odpowiedniej porcji witamin
    Jeśli chodzi o środek dostarczania minerałów i witamin to soki są jego najlepszym przykładem. To najskuteczniejsza forma w jakiej możemy podawać warzywa i owoce jeśli mowa o przyswajaniu składników odżywczych. Aby dostarczyć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A należałoby zjeść kilogram marchewki, co jest fizycznie niemożliwe lub fizycznie ciężkie do zrobienia. Nie jest jednak problemem wypicie szklanki soku marchewkowego z kilograma marchewek. Zajmuje to dosłownie kilka sekund i już masz witaminę A, której potrzebujesz danego dnia. Dodatkowo koszt kilograma marchewki nie przekracza 2 złotych, więc wychodzi taniej niż kupienie butelki soczku marchewkowego świeżo wyciskanego w sklepie. Na 250 ml zaoszczędzisz 2 lub 3 złote. Co więcej, organizm nie traci energii na trawienie materii, a jedynie czerpie wszystko co najlepsze w warzywie.

    Świeże soki mogą być komponowane dowolnie

    To, co wyciśniesz lub zblendujesz zależy tylko od ciebie. Normalnie przyrządzasz znane sałatki ze stałych składników oraz jesz te same owoce. Sok jest cieczą, zatem możesz umieścić tam wszystko co chcesz bez zamartwiania się o to, czy nie będą bolały cię zęby, albo czy nie będzie ciekł ci sok. Każde warzywo i owoc w wyciskarce przyjmuje jednakową formę. Część ludzi nie jada warzyw ze względu na to, że ma problemy z ich trawieniem lub po prostu ich nie lubi. Okazuje się, że nawet natka pietruszki w towarzystwie jabłka i ananas a może być znośna, a nawet całkiem smaczna. Sok wielowarzywny lub wieloowocowy to świetna alternatywa dla zup, ponieważ, jak wiadomo dzieci mają w zwyczaju wyjmować z zupy seler por i inne warzywa, których nie maja ochoty jeść.

    Soki są sposobem na przyswajanie nieprzetworzonych składników

    Świeże soki dostarczają budulca w pierwotnej, nieprzetworzonej formie – na surowo. To forma, która ma przewagę nad gotowaną czy smażoną ponieważ nie ulega działaniu wysokiej temperatury, która pozbawia świeże owoce i warzywa wielu cennych witamin. Świeże soki są produktem pierwszej jakości.

    Świeże soki neutralizują odczyn w organizmie
    Organizm ma tendencję do zakwaszania, co spowodowane jest nadużywaniem kwasotwórczych produktów w codziennej diecie. Do takich produktów zaliczamy: kawę, herbatę, słodycze, nabiał, mięso, pieczywo itp. Dodatkowo zjawisko potęgowane jest przez siedzący tryb życia, palenie tytoniu, picie alkoholu i przyjmowanie leków. Aby przywrócić zasadowe Ph organizmu należy spożywać pokarmy, które działają zasadotwórczo, a do takich zaliczamy miedzy innymi owoce i warzywa. Jeśli przywrócimy prawidłowe ph poprawi się samopoczucie, polepszy trawienie, poprawi kondycja skóry, spadnie oponka, znikną worki pod oczami, a nawet zmaleje ochota na sztuczne i śmieciowe jedzenie oraz używki. Istnieje bardzo łatwy sposób na sprawdzenie ph organizmu. Wystarczy do tego zwyczajny papierek lakmusowy ze wzornikiem. Wystarczy sprawdzić kolor papierka po namoczeniu go śliną i porównać ze wzorcem w skali kolorów.

    Jak wybrać dobrą wyciskarkę?
    Niemożliwe stanie się codzienne przygotowywanie i picie soków bez posiadania ułatwiającego życie sprzętu jakim jest wyciskarka do soków. Generalnie można ręcznie wyciskać soki, ale będzie to bardzo pracochłonne, żmudne i nieefektywne. Lepiej zatem zainwestować w dobra wyciskarkę. Ich ceny zaczynają się już od 120 zł.
    Wolnoobrotowe wyciskarki miażdżą materiał ślimakiem a potem przecierają miazgę przez sito, które oddziela materię od wody z minerałami. Pulpa spada do pojemnika a sok wylewa się na zewnątrz kurkiem do podstawionej szklanki czy dzbanka. Sok należy spożyć od razu, najlepiej tego samego dnia, lub zamkną c w bidonie i zabrać do pracy lub szkoły. Wybierając sokowirówkę należy zwrócić uwagę na ilość obrotów, wielkość otworu, przez który wkładamy surowiec i wielkość pojemnika na pulpę. Ważne też, aby sprzęt był kompaktowy i łatwy do czyszczenia. Wyciskarki do soków mają przewagę nad sokowirówkami, ponieważ sok jest gęstszy i pełniejszy w smaku, nie rozwarstwia się i nie napowietrza oraz jest bogatszy w składniki mineralne. Jeśli kupisz wyciskarkę zastosuj kilka zasad, które sprawią, ze wyciskanie będzie efektywne. Należy wyciskać soki z mniejszych ilości surowca, ponieważ nie przeciążamy wtedy urządzenia a soku jest więcej. Należy też wyciskać twarde owoce na zmianę z miękkimi, aby uniknąć zapchania sprzętu.

    Czytaj treści premium w Gazecie Pomorskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (6)

    Dodaj komentarz
    Wszystkie komentarze (6) forum.pomorska.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo