Kiedy sięgamy w przeszłość, próbując przywołać wspomnienia, uzmysławiamy sobie, że jednym z najlepiej zachowanych obrazów z dzieciństwa jest wspomnienie kuchni. To tam babcie i mamy wyczarowywały czasem bardzo proste potrawy, jakże bliskie dzisiaj naszemu sercu. Zachować te smaki, tradycje, przekazać je młodym - oto jeden z celów konkursu „Od zakwasu do żurku kujawskiego”.
Pokaz zorganizowano w gościnnej świetlicy w Biskupicach. Jury przyznało nagrody: produkty pochodzenia zwierzęcego wyróżnione zostały: ryby z dołka na kwaśno - Anna Kamińska, Bodzanowo Drugie; nadziunko - Beata Witkowska, Witowo; miód z ziół kujawskich - Janusz Witkowski, Pścininek
Kategoria produkty pochodzenia roślinnego: ciastka maszynkowe - Beata Witkowska, Witowo; pączki z ziemniaków - Irena Szałek, Kościelna Wieś; kujawskie powidła śliwkowe - Iwona Lorenc, Pieńki Kościelskie
Inne: parzybroda - Anna Łyczak, Pilichowo; groch z kapusta i smażonką - Anna Sobieraj, Zborowiec; winko z chabru - Renata Dzik, Bronisław.
Komisja przyznała nagrodę specjalną za kaszę ze skwarkami Barbarze Ornat z Bodzanowa Drugiego.