Spis treści
Finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo -Smaki Regionów”
W sobotę 30 września 2023 roku w Poznaniu – na największych Targach Smaki Regionu - zorganizowano finał XXII edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo -Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
- Od 2000 roku odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność – informuje KGW Czołówek o ogólnopolskim konkursie.
Zebrali receptury i zdjęcia kulinarnych tradycji ze wszystkich regionów
Warto dodać, że w ciągu kolejnych lat trwania konkursu powstała ogromna, pionierska, jedyna w kraju dokumentacja (w postaci receptur i zdjęć) tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, także historycznych mniejszości narodowych i etnicznych.
- To dowód na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak ważnym jest elementem dziedzictwa kulturowego. Konkurs pokazuje wspaniałą i oryginalną żywność, jaką mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale i za granicą. Laureaci konkursu zdobywają rynek i prestiż – poprzez promocję w mediach ich wyroby dotarły m. in. do sieci ekskluzywnych sklepów z tradycyjną żywnością – informują organizatorzy konkursu.
- Większość produktów wpisanych na krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz posiadających certyfikaty unijne: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność została nagrodzona w naszym konkursie. Wielu laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” może poszczycić się certyfikatami „Jakość Tradycja” – jedynego krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej – dodają organizatorzy konkursu.
KGW Czołówek zdobyło nagrodę za zakwas na kujawski żur
Województwo kujawsko-pomorskie - po eliminacjach powiatowych i wojewódzkich, które były się w 2022 roku w Minikowie, w finale reprezentowało m. in. Koło Gospodyń Wiejskich z Czołówka - mistrzynie specjalizujące się w zakwasie na żur kujawski.
- Nasz regionalny produkt „Zakawas na żur kujawski” zdobył uznanie Krajowej Kapituły Polskiej Izby Produktów Regionalnego i Lokalnej otrzymując „Perłę Kujaw 2023 - najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy”. Wieloletnia receptura „Zakwasu na żur kujawski” przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i zasługuje na podtrzymanie naszej wspaniałej tradycji Kujawskiej z Czołówka - mówi Renata Kujawa, laureatka prestiżowej krajowej nagrody .
Warto zaznaczyć, że nie jest to pierwszy sukces KGW w Czołówku.
- Jest to już kolejny sukces Koła Gospodyń Wiejskich w Czołówku. Bardzo się cieszymy i jesteśmy wdzięczni że nasza praca na rzecz lokalnej tradycji kulinarnej jest doceniana. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów dla KGW Czołówek - dodaje Emil Mirecki, meneger koła.
