Szarlotka sypana jak z najlepszej cukierni. Zobacz przepis na proste ciasto z jabłkami. Wprost rozpływa się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na pyszną szarlotkę, pachnącą cynamonem? Mam dla ciebie sprawdzony i bardzo łatwy przepis na szarlotkę sypaną. To pyszne ciasto, które nie wymaga zagniatania czy ucierania mikserem. Możesz przygotować je w jednej misce i to w jedyne 15 minut. Sprawdź, jak zrobić szarlotkę sypaną.

Spis treści

Szarlotka sypana to pyszne ciasto, idealne na jesienne dni. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Ważne, by wybrać dobre, kwaśne jabłka np. antonówki lub szare renety. Masło powinno być mocno schłodzone, najlepiej wstawić je na pół godziny wcześniej do zamrażarki.

Warstwy jabłek doprawiłam cynamonem. Dzięki temu ciasto smakuje jeszcze lepiej, a podczas pieczenia dom wypełni się pięknym zapachem.

Przepis na szarlotkę sypaną

Czas przygotowania: ok. 15 minut + godzina pieczenia.
Liczba porcji: ok. 12 kawałków.
Poziom trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła bardzo zimnego, schłodzonego w zamrażarce,
  • 2 kg jabłek (antonówki lub szare renety),
  • cynamon do posypania.

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i opcję góra-dół.
  2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. Jabłka umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Podziel suche składniki na 3 części, a jabłka na 2 części.
  6. Posyp dno tortownicy pierwszą częścią suchych składników i połóż pierwszą część jabłek.
  7. Posyp jabłka cynamonem.
  8. Posyp jabłka drugą częścią suchych składników i wyłóż na nią resztę jabłek.
  9. Posyp jabłka cynamonem.
  10. Na koniec posyp całość trzecią częścią suchych składników.
  11. Wierzch ciasta posyp startym na tarce masłem.
  12. Piecz ciasto przez około 60 minut.
  13. Gotowe ciasto dobrze wystudź przed krojeniem.

Polecane przepisy z jabłkami

Jesień to pora roku idealna na wypieki i desery z jabłkami. Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować sobie np.:

Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Szarlotka sypana jak z najlepszej cukierni. Zobacz przepis n...

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Szarlotka sypana jak z najlepszej cukierni. Zobacz przepis na proste ciasto z jabłkami. Wprost rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie