Chociaż dostępne są wszystkie odmiany warzyw gruntowych i spod osłon, to mimo szczytu zbiorów, ceny nie spadają. Pęczek włoszczyzny, składający się m.in. z marchwi, pietruszki, selera kosztował 7 zł. To efekt niesprzyjającej pogody na początku sezonu wegetacyjnego.
Mniejsze plony, spowodowane m.in. suszą, przekładają się również na wyższe ceny innych warzyw. Kalafiory (w zależności od wielkości) był w sobotę po 4-7 zł, zaś ogórki szklarniowe po 9 zł.
- Ogórki tańsze już nie będą, bo dni są coraz krótsze, a tym samym mniej słońca dociera do szklarni - podkreśla Andrzej Górski, ogrodnik z Torunia, handlujący od lat na inowrocławskim targowisku.
Pozostałe ceny z soboty, 21 września 2024 roku: brokuł - 4-5, burak ćwikłowy - 3, cebula - 2-4, cukinia - 3-5, czosnek - 2-5, dynia - 2, fasolka szparagowa - 8, kapusta: głowiasta biała - 3-5, czerwona - 4, kwaszona - 8, koperek - 2,50, marchew - 3-4, ogórki: kwaszone - 10, małosolne - 15, orzechy: laskowe - 13-17, włoskie - 25, pieczarki - 12, pietruszka - 8, pigłowiec - 15, pomidory - 2-50-3-10 (najtańsze odmiany lima, najdroższe bawole serce), por - 1-2, pęczek rzodkiewki - 2,50, pyłek kwiatowy (produkt pszczeli) - 700 g - 50-55 zl, rabarbar - 6, seler - 6, seler z nacią - 3, słonecznik - 4-5, ziemniaki - 1,5-3, jabłka - 2,50-5, gruszki - 5-7, śliwki - 5-8, truskawki - 12, żurawina - 40.
